Het Polderhuisje: uitkijken op de Eilandspolder

Een paradijs voor water- en weidevogels. Dat is de Eilandspolder. Je kan dit natuurgebied per boot, fiets en te voet verkennen. En je kijkt ernaar vanuit je luie stoel, als je logeert in Het Polderhuisje.

Het Polderhuisje
Het polderhuisje

Het Polderhuisje staat op een eiland aan de rand van De Rijp. Vanuit de hoofdstraat loop je langs het huis van eigenares Jacqueline Hebly de tuin door, een bruggetje over en dan hoor je even helemaal niets meer. Of hoogstens wat vogelgeluiden. Zet je bagage neer, gooi de tuindeuren open en geniet van het uitzicht op de Eilandspolder. Dit waterrijke gebied met grillig gevormde eilandjes, kaarsrechte slootjes en smalle percelen land wordt omringd door eeuwenoude dijken. Ooit was hier de Schermer, een groot open water dat in verbinding stond met de Zuiderzee. Begin 17de eeuw werd de Schermer drooggelegd. In het polderland legden boeren akkers en weilanden aan. Nu is de Eilandspolder een beschermd natuurreservaat.

De Gouden Eeuw

Vanuit het Polderhuisje wandel je in vijf minuten naar hartje De Rijp: de Grote en Kleine Dam. Hier herleven de tijden van de Hollandse Gouden Eeuw. Raadhuis De Waag uit 1630 bijvoorbeeld is een juweeltje van Hollandse renaissancebouwkunst, met zijn dubbele trap, trap- en klokgevels en fraaie gevelstenen. Die brengen in herinnering waaraan De Rijp zijn rijkdom dankt: haringvangst en walvisvaart. Aan de andere kant van de witte ophaalbrug zie je de Grote Kerk, met zijn nooit voltooide torenspits en gebrandschilderde ramen. Rondom rijgen zich prachtige Zaankanter huizen aaneen, waarin winkels, galeries en restaurants gevestigd zijn. De bekendste ‘Rijpenaar’ was Jan Adriaanszoon Leeghwater (1575-1650). De waterbouwkundige was nauw betrokken bij de drooglegging van Schermer en Beemster en ontwierp ook de raadhuizen van De Rijp, Graft en Grootschermer. Hij noemde De Rijp ‘het beste dorp van Holland‘.

Het Polderhuisje
Polderhuisje
Het Polderhuisje

Ook zin in een paar dagen Eilandspolder en De Rijp? Het houten tuinhuis is sfeervol en compleet ingericht met woonkamer, open keuken, badkamer en slaapzolder. In de tuin vind je rondom zitjes en in de sloot ligt een gastenkano klaar. Het uitzicht op de Eilandspolder is weids. Eigenares Jacqueline Hebly levert ‘s ochtends op een afgesproken tijdstip een rijkgevulde ontbijtmand vol verrassingen aan de deur af. Voor 2 nachten B&B in het Polderhuisje (2 personen) betaal je € 230. Kom je met 3 of 4 personen? Dan betaal je minder per persoon. Meer informatie: www.polderhuisje.nl

Wandelen en varen

Verken de Eilandspolder en zijn vijf historische dorpen te voet met Rondje Eilandspolder. Een deel van het natuurgebied is ook per fluisterboot te ontdekken, onder meer te huur bij Het Ouweland, Rechtestraat 106, De Rijp, 06-51639728, www.hetouweland.nl

Dit artikel verscheen eerder in VLOT Magazine.

Ook leuk om te lezen

Ontdek

Op culinaire tocht door de Portugese Alentejo

Kaasjes om te lepelen, gerookte worst en zacht-zoete kastanjelikeur. Lekkerbekken plannen een rondreis door...

In Bath met Jane Austen

Bath heeft de enige warmwaterbron van Engeland en plukt daar al eeuwenlang de vruchten...

Voerstreek: Belgische taalstrijd in een notendop

De Belgische Voerstreek is steeds populairder als reisbestemming voor Belgen en Nederlanders. Met zijn...

3 x Forteiland: spoken en voor pampus liggen

Forteiland IJmuiden, Pampus en Vuurtoreneiland. Lang lagen ze onzichtbaar te wezen in de wateren...

SS Rotterdam: grandeur aan de Maas

Veertig jaar bevoer stoomschip de Rotterdam de wereldzeeën. Als cruiseschip en lijndienst tussen Rotterdam...

Lazio: de rustige buur van Toscane en Umbrië

Op een boogscheut van Toscane en Umbrië ligt de onbekende regio Lazio haar bezoekers...

Categorieen