De Vlietlanden: waar stilte nog gewoon is

Oude huisjes en monumentale panden langs een vaart met romantische bruggetjes. Wie kennis maakt met Schipluiden, is meteen verkocht. Ga daarna lekker varen, wandelen of fietsen in de oer-Hollandse natuur van de Vlietlanden.

Uitzichtpunt ‘Het Balkon’

Het tussen de weilanden van Delfland gelegen Schipluiden ontstond als pleisterplaats op de vaarroute Delft-Vlaardingen. Wegen ontbraken hier, dus alle vervoer vond plaats over water. De oude kern bevindt zich dan ook langs de Vlaardingervaart. Parkeer de auto of fiets bij de Hervormde Kerk aan de Dorpsstraat en wandel deze in zuidelijke richting af. Kijk wel eerst even naar het knusse hofje achter de kerk, waar vroeger behoeftige weduwen werden gehuisvest. Op nummer 29 vind je bakker Hoek, met een authentiek interieur en lekkere koeken voor onderweg. Aan de rand van het dorp staat de fraaie molen Korpershoek, met daarachter de Trambrug. Vroeger reden hier de trams van de Westlandse Stoomtramweg Maatschappij, die groenten vervoerden van het Westland naar Delft. Nu is het een fietsbrug.

Aan en op het water

Schipluiden

Ten zuiden van Schipluiden liggen de Vlietlanden, een nooit ingepolderd laagveen met open water, rechte vaarten, smalle slootjes, riet- en hooilandjes en moerasbos. Hoewel je in de verte de kranen van de Rotterdamse haven ziet opdoemen, is het hier nog echt vredig en stil. Een heerlijk gebied om actief te ontdekken. Zowel in Schipluiden als aan de rand van de Vlietlanden kun je een boot of waterfiets huren. Langs het water zijn fiets- en wandelpaden aangelegd, die uitnodigen tot een ‘Rondje Vlietlanden en Vlaardingervaart‘. Leuk zijn de pontjes onderweg: fiets- en veerpont de Kwakel en het zelfbedieningsveer over de vaart. En dan zijn er nog de recreatieve kunstwerken ‘de Tribune, de Stoelen en het Balkon’: ludieke uitkijkpunten die net even een andere kijk op de natuur geven.

Mooie routes

Wie een kano huurt, kan kiezen uit drie routes door de Vlietlanden, variërend van 1 tot 2,5 uur. Heb je langer de tijd, dan kun je onderweg aanleggen voor een picknick. Fietsers kunnen een mooie tocht maken met het fietsknooppuntennetwerk. Op Wandelingen.info vind je een route van 11 km, die begint en eindigt bij het Jachthuis. Deze uitspanning staat midden in de Vlietlanden, heeft een terras aan het water en is per veerpont of fietsbrug bereikbaar.

Praktische informatie

De beste plek om een kano of waterfiets te huren is Vlietzicht, aan de Vlaardingsekade tegenover de Vlietlanden. Vaar je liever met een fluisterboot, dan kun je terecht bij Paviljoen ‘t Middelpunt in Schipluiden. Beide restaurants hebben een terras op het water.

De beste reisgidsen

De mooiste netwerkwandelingen: Delfland en Haaglanden

In deze wandelgids tref je 15 wandelroutes van tussen de 5 en 15 kilometer. Uiteraard ontbreken de Vlietlanden daar niet in. En hoewel je in deze regio altijd wel uitzicht hebt op de hoogbouw van Delft of Den Haag, is het de makers uitstekend gelukt om vele onverharde paden in natuurgebieden met elkaar te verbinden. Een routebeschrijving zit er niet bij, je loopt van knooppunt naar knooppunt. Wel vind je leuke weetjes, een beetje historie en veel informatie over wat er onderweg te zien is.

De leukste overnachtingen

Een bed waar je recht (op) hebt

Aan de Vlaardingervaart tussen Schipluiden en Vlietzicht overnacht je sfeervol in B&B Rechthuis van Zouteveen. In deze oude herberg (uit 1651) werd vroeger recht gesproken. De kamers zijn genoemd naar het uitzicht (Polder, Vlietzicht of Panorama). Heerlijke plek, uitstekend ontbijt.

De wereld aan je voeten

Slechts tien kilometer zuidelijker biedt het Vlaardingse Delta Hotel een wereld van verschil. Vanuit de nautisch ingerichte kamers kijk je panoramisch uit over de Maas en de schepen die tussen de Rotterdamse haven en de Noordzee langs varen.

Een uitzicht waar je niet snel genoeg van hebt.

Dit artikel is eerder geplaatst in VLOT Magazine.

Ook leuk om te lezen

Ontdek

Op culinaire tocht door de Portugese Alentejo

Kaasjes om te lepelen, gerookte worst en zacht-zoete kastanjelikeur. Lekkerbekken plannen een rondreis door...

In Bath met Jane Austen

Bath heeft de enige warmwaterbron van Engeland en plukt daar al eeuwenlang de vruchten...

Voerstreek: Belgische taalstrijd in een notendop

De Belgische Voerstreek is steeds populairder als reisbestemming voor Belgen en Nederlanders. Met zijn...

3 x Forteiland: spoken en voor pampus liggen

Forteiland IJmuiden, Pampus en Vuurtoreneiland. Lang lagen ze onzichtbaar te wezen in de wateren...

SS Rotterdam: grandeur aan de Maas

Veertig jaar bevoer stoomschip de Rotterdam de wereldzeeën. Als cruiseschip en lijndienst tussen Rotterdam...

Lazio: de rustige buur van Toscane en Umbrië

Op een boogscheut van Toscane en Umbrië ligt de onbekende regio Lazio haar bezoekers...

Categorieen