More
  HomeEilandenTiengemeten: eiland op loopafstand

  Tiengemeten: eiland op loopafstand

  Uitstekend geschikt voor een dagtocht: het Zuid-Hollandse eiland Tiengemeten. Maar om het eiland echt te beleven moet je er blijven logeren. Als de laatste boot vertrokken is, wordt het heel stil op Tiengemeten en vind je op een avondwandeling slechts hazen en vogels op je pad.

  De veerpont vaart elk heel uur van Nieuwendijk naar Tiengemeten

  Begin deze eeuw verliet de laatste boer Tiengemeten en gaf men het eiland in het Haringvliet terug aan de natuur. Binnen de ecologische hoofdstructuur vormt het de verbinding tussen twee ver van elkaar gelegen natuurgebieden: de Voordelta (in de monding van het Haringvliet) en de Biesbosch. En dat werkt: vogels voelen zich thuis op het snel verwilderde eiland. Je kan er smienten, kluten en wintertalingen zien. Zilverreigers, lepelaars en vele soorten ganzen verblijven er. En zelfs de kerkuil, nachtegaal en zeearend zijn al gespot. De natuur kenmerkt zich door ongehinderd stromende geulen en kreken. Dat is het gevolg van een ‘gat’ in de dijk. Plus moeras, velden en altijd een weids uitzicht.

  Wandelen, spelen en water

  Al op de veerboot overvalt de reiziger naar Tiengemeten een heerlijk vakantiegevoel. De overtocht duurt slechts een kwartier en het vasteland blijft altijd zichtbaar. Maar de eilandbeleving is er meteen. Na aankomst kun je in het bezoekerscentrum een expositie bekijken over de ‘gedachte achter Tiengemeten’. Ook zijn er twee musea: een landbouwmuseum en het Rien Poortvlietmuseum. De natuurliefhebber gaat echter snel aan de wandel of op de pedalen. Er zijn drie gemarkeerde routes van 4,5 tot 10 kilometer, waarbij je van het pad af mag wijken. Op diverse plekken staan vogeluitkijkpunten. Ook kom je kleine akkers tegen. Hier verbouwen bewoners op traditionele wijze tarwe, rogge, spelt en haver. Een mooi gezicht: velden gekleurd door klaproos en korenbloem, begrensd door meidoornhaag en knotwilg. Een leuke en waterrijke plek voor kinderen is Speelnatuur Tiengemeten, een eiland in een eiland waar je onder meer zelf een vlot mag bouwen.

  Lokale lekkernij

  Tiengemeten is vernoemd naar de oude landmaat ‘gemet’: het stuk land dat een boer met goed weer en één paard op één dag kan ploegen. Het eerste ingepolderde stuk van het eiland was tien gemeten groot. Deze traditie houdt men in ere met het Tientje, een in tien stukken te snijden koek met cranberry, noten, kaneel en rozijnen.

  Tiengemeten praktisch

  De veerpont vaart elk heel uur van Nieuwendijk naar Tiengemeten en 10-15 minuten later weer terug. De fiets mag mee. Je mag ook met je eigen boot aanleggen in de jachthaven.

  De leukste hotels & B&B’s

  Logeren op Tiengemeten

  Op de oostpunt van het eiland vind je Herberg Tiengemeten. Op deze sfeervolle plek aan het water pauzeren bezoekers voor een drankje of lunch met streekproducten. In de boomgaard kan je kamperen en op de eerste verdieping van de boerderij zijn gastenkamers ingericht. Het is een echte aanrader om hier te blijven slapen. Vooral ’s avonds en ’s ochtends ervaar je de rust van het eiland en de weidsheid van het omringende water.

  De beste reisgidsen

  Rother Nederland

  De bij wandelaars zo populaire serie Rother heeft ook een editie over Nederland: 52 wandelingen door de mooiste natuurgebieden die Nederland te bieden heeft. Dat is ambitieus, maar wordt door auteur Pieter-Paul van Laake ook waargemaakt. Bijna alle Nationale Parken en natuurgebieden zijn vertegenwoordigd. De vertrouwde staatjes met het verloop van de wandeling, inclusief stijgen en dalen, staan bij de routebeschrijving. Het zal de Rother-fans niet verbazen dat de meeste routes (38) ‘blauw’ zijn (makkelijk). De 14 rode routes (tamelijk moeilijk) zijn dat deels vanwege het stijgen en dalen, maar vooral als de ondergrond zanderig is. De wandeling op Tiengemeten (16 km) is een uitstekende kennismaking met dit bijzondere eiland. In de directe omgeving vind je routes over de Kop van Schouwen en door de Alblasserwaard (Elmar, 2020).

  De mooiste Eilandwandelingen van Nederland

  Een must have voor iedereen die graag wandelt op een eiland. De 18 routes variëren van 5-19 km en zijn steeds te combineren tot een minivakantie van 2 dagen. Duidelijke beschrijvingen en kaarten, frisse fotografie en leuke weetjes voor onderweg. Van Schiermonnikoog tot Roosteren en van Wieringen tot Neeltje Jans: bekende en minder bekende Nederlandse eilanden.
  Auteurs: Sietske de Vet, Rutger Burgers en Menno Zeeman | Uitgever: Gegarandeerd Onregelmatig, 2015

  Wat maakt vogels zo interessant?

  Hoe zijn vogels ontstaan? Hoe kan een vogel vliegen? Waarom zijn er zoveel soorten? Hoe komen ze aan al die mooie kleuren en waartoe dienen ze? Kunnen vogels ruiken? En waarom zingen ze? Hebben vogels emoties en zelfbewustzijn? Het hoe, wat en waarom over vliegen, zintuigen, gedrag, zang, foerageren, leefgebieden, de vogeltrek en de voortplanting is wat vogels zo interessant maakt. Dit boek geeft de antwoorden op vragen die je altijd al wilde stellen. De auteur begeleidt geregeld vogelexcursies via de Vogelbescherming. Spannend en leerzaam!

  Dit artikel is eerder geplaatst in VLOT Magazine.

  Ook leuk om te lezen

  Ontdek

  Tenerife-Noord: hip, ruig en groen

  Met zeezicht naar de opera. Zwemmen in een kunstwerk. En de sterren van de...

  La Palma: gofio, bloedworst en Vlaams bier

  De een gaat er wandelen, de ander wentelt zich in de winterzon. Maar je...

  Lanzarote: maanlandschap vol kunst

  Rood geaderde kraters, een zwembad in een grot, een eiland aan je voeten of...

  El Hierro: ontdek het ‘kontje van Europa’

  De grote onbekende. Dat mag je gerust zeggen van het kleinste Canarische eiland El...

  Hip, hipper, hipster: La Gomera

  Amerikaanse hippies ontdekten La Gomera en lieten hun alternatieve sporen na. Nog altijd gaat...

  Fietsen op Tenerife: op pad met een prof

  Profsporters gingen ons voor: fietsen op Tenerife. In hun spoor ontdekken steeds meer liefhebbers...

  Categorieën