Kampeervlot: kanoën en kamperen in stiltegebied

Verankerd in een natuurgebied en niet over land bereikbaar: het kampeervlot op de Steenbergse Vliet in West-Brabant. Je gaat er per kano heen en al snel wordt het heel stil om je heen. Het riet wuift en vogels scheren over het wateroppervlak. Wil je avontuur combineren met echte rust, dan is een kampeervlot dé plek om je een paar dagen terug te trekken.

Stilte in de nacht op de Steenbergse Vliet

Op de kade staan de kampeerspullen hoog opgestapeld. De Canadese kano ernaast steekt er wat kleintjes bij af. Moeten die matjes, slaapzakken, kussens, toiletemmer, jerrycans, stoeltjes, gasbrandertjes, lamp, eten en eigen bagage allemaal in die ene kano? Ja, dat moet. En past het niet, dan vaar je toch gewoon twee keer? Zo ver is het niet, al is het met een straffe wind flink door peddelen.

Tent of vlot?

Na zo’n tien minuten varen zien we ‘m opdoemen, het kampeervlot in het riet. Op zo’n grote afstand van de andere twee dat je elkaar niet in de weg zit. Ze zien er grappig uit: een soort houten tenten op het water. En ze zijn ook best groot, zo’n 3,5 bij 4 meter. De houten overkapping, die je aan de voorkant afsluit met een tentzeil, staat op een vlot van boomstammen. Die drijven op in de bodem verankerde vaten. De wind kan hier, zo vlak bij de open Zeeuwse wateren, flink tekeer gaan, maar meer dan een soms strak trekkende kabel voel je daar niet van.

Stijve benen

Kano, peddels, water? Check!

Je huurt een kampeervlot in principe voor twee of drie nachten. Tijdens het verblijf heb je de kano tot je beschikking. Je kan mooie tochten maken in de omgeving, maar ook naar het dichtstbijzijnde dorp peddelen om boodschappen te doen en/of iets te eten. Ook zul je er soms mee naar de kanoloods gaan, om water te tanken, afvalwater te lozen en de toiletemmer om te spoelen. Het kampeervlot ligt in een beschermd natuur- en stiltegebied en je mag geen vuil water lozen. Ook vind je bij de loods douches en toiletten. Bovendien kan je, als je daar behoefte aan hebt, even de benen strekken en een eind wandelen of fietsen. Want vanaf het kampeervlot is het niet mogelijk om aan land te gaan.

Wat een herrie!

Het is heerlijk om op het kampeervlot rond te scharrelen, te koken, je stoel op het ‘terras’ te zetten en vogels te kijken. Overdag, zeker in het hoogseizoen, zie je boten vanaf de naastgelegen jachthaven voorbij varen. Maar ’s nachts, lekker warm weggekropen in je slaapzak, hoor je helemaal niets. Of is het de stilte die zo’n herrie maakt?

Kampeervlot praktisch

Akkermans Outdoor in De Heen verhuurt het kampeervlot per 2 of 3 nachten.

Je kan met Akkermans Outdoor ook kamperen op een vlot op de Hollandse IJssel (Marnemoende) of Maascentrum de Wissen in België.

Dit artikel verscheen eerder in VLOT Magazine.

Ook leuk om te lezen

Ontdek

Op culinaire tocht door de Portugese Alentejo

Kaasjes om te lepelen, gerookte worst en zacht-zoete kastanjelikeur. Lekkerbekken plannen een rondreis door...

In Bath met Jane Austen

Bath heeft de enige warmwaterbron van Engeland en plukt daar al eeuwenlang de vruchten...

Voerstreek: Belgische taalstrijd in een notendop

De Belgische Voerstreek is steeds populairder als reisbestemming voor Belgen en Nederlanders. Met zijn...

3 x Forteiland: spoken en voor pampus liggen

Forteiland IJmuiden, Pampus en Vuurtoreneiland. Lang lagen ze onzichtbaar te wezen in de wateren...

SS Rotterdam: grandeur aan de Maas

Veertig jaar bevoer stoomschip de Rotterdam de wereldzeeën. Als cruiseschip en lijndienst tussen Rotterdam...

Lazio: de rustige buur van Toscane en Umbrië

Op een boogscheut van Toscane en Umbrië ligt de onbekende regio Lazio haar bezoekers...

Categorieen