Goeree-Overflakkee: zon, zee en zaligheden

Rustiger dan Zeeland, maar zeker zo mooi is het Zuid-Hollandse eiland Goeree-Overflakkee. Ga mee een weekend wandelen, fietsen en genieten van al het lekkers dat de zee en de Goereese smulpapen brengen. Van Stellendamse garnalen tot kruukplaetjes en geitenijs.

Goeree-Overflakkee
Zicht op Goedereede

Met zijn vierkante kerktoren, vaartje, brug en marktplein is het aanzicht van Goedereede zo fotogeniek dat elke bezoeker direct de camera pakt. Wij ook natuurlijk. En daarna eten we een goed gevulde Goereese vissoep op het terras van De Gouden Leeuw. Niet zomaar een restaurant: het is gevestigd in een historisch pand met een ‘pausenkamer’. De kamer herinnert aan Adriaan Floriszoon Boeyens, die van 1492 tot 1507 pastoor van Goedereede was en hier verbleef. In 1522 werd hij in Rome gekozen tot paus Adrianus VI. De enige Nederlandse paus ooit en de laatste niet-Italiaanse paus tot 1978 (toen Karol Wojtyla Paus Johannes Paulus II werd).

Goede rede

De stoomtram op Goeree-Overflakkee
De stoomtram

Na dit ‘pauselijk’ oponthoud bezoeken we de kerk waar Adriaan de mis opdroeg. We beklimmen de 217 traptreden van de toren. Vanaf het platform kijk je weids uit over Goeree-Overflakkee en het stadje aan de voet van de toren. Ooit was Goedereede (de naam zegt het: ‘goede rede’) een geliefde zeehaven. Dan ontstak men ‘s nachts een vuur op de toren om schepen te waarschuwen voor de verraderlijke ‘Kwade Hoek‘. Daar waar de Noordzee het Haringvliet ontmoette liepen nogal eens schepen aan de grond. De haven van Goedereede verzandde later zelfs volledig. Nu brengen de Goereese vissers hun vangst naar de visafslag van buurdorp Stellendam.

Zwaaien naar de tram

Vanuit onze beachlodge op de Brouwersdam verkennen we de kop van Goeree-Overflakkee met fietsroute Kraan van Europa. De titel verwijst naar de Haringvlietsluizen, die maar liefst 60% van het Nederlandse rivierwater in zee lozen. We genieten van het duinlandschap, het zicht op buureiland Schouwen-Duiveland en gaan pootjebaden in zee. En we beleven een heus zwaai-moment als de stoomtram ons inhaalt. Tot 1957 verbond deze tram de Zuid-Hollandse eilanden met Rotterdam. Nu rijdt ze in het toeristenseizoen toertjes vanaf de Punt van Goeree. We maken een ommetje door natuurreservaat De Kwade Hoek, waar het zelfs op een zomerse vakantiedag heerlijk stil is op het strand.

Een snoepreisje

Goeree-Overflakkee
Geitenboerderij De Mekkerstee

De inspanning van het fietsen en wandelen wekt voldoende eetlust op voor meerdere culinaire stops. In Stellendam genieten we met uitzicht op de viskotters van kibbeling en garnaalkroketjes. De kroketten zijn rijk gevuld met de zachtroze en zoet smakende garnaaltjes die in de vismijn achter ons worden gepeld. Dat laatste schijnt bijzonder te zijn. Garnalen gaan hiervoor doorgaans op en neer naar Marokko. Het past in het streven van Goeree-Overflakkee om het duurzaamste eiland van West-Europa te worden. Maar wat ook telt: de garnalen belanden supervers op je bord.

Geitenijs

Aan het eind van de middag parkeren we de fiets bij geitenboerderij de Mekkerstee in Ouddorp. We pakken nog net een staartje mee van het melken van de geiten, die na gedane zaken fraaie ‘bokkensprongen’ maken en nieuwsgierig hun snuit door het hek steken voor een aai. Van de melk wordt kaas en ijs gemaakt, te koop in de landwinkel en de ijssalon. We slaan een tas vol kaas en streekproducten in en kunnen ze met moeite kwijt in de fietstassen. Die zijn al welgevuld met de groenten, eieren en jams die we vandaag afnamen van stalletjes met honesty-box langs de weg.

Hap-slik-weg

De haven van Middelharnis, Goeree-Overflakkee
De haven van Middelharnis

“Hebben jullie zin in een kruukplaetje bij de koffie?” We zijn net ingecheckt in onze B&B in Middelharnis en de eigenares houdt ons een zak koekjes voor. “Een echt Flakkeese specialiteit.” De koekjes van boter, bloem, suiker en kaneel smaken lekker smeuïg. Kruukplaetjes dateren van de tijd dat snoepen een luxe was en niet elk huishouden een oven bezat. Daarom werden ze in de koekenpan gebakken. Vanuit de B&B lopen we langs de haven van Middelharnis, waar de terrassen al gezellig vol lopen. Via de statige Voorstraat nemen we een kijkje bij het historische Raadhuis en bij de monumentale kerk van Middelharnis. Die kerk is een beetje beroemd. In de Londense National Gallery hangt Het laantje van Middelharnis van de 17de-eeuwse schilder Meindert Hobbema. De kerktoren steekt daarop bijna lichtgevend af tegen de Hollandse wolkenlucht.

Zilte kraal

Ter afsluiting van ons eilandweekend verkennen we de Slikken van Flakkee. Dit natuurgebied grenst aan het Grevelingenmeer en werd vroeger sterk beïnvloed door de getijden. Nu loopt nog slechts een klein deel soms onder water. Vanaf de parkeerplaats volgen we een wandelroute. Die voert ons langs een vogeluitkijkpunt (voor het spotten van watervogels als kluut en strandplevier) en komt uit bij de modderige slikken. Daar plukken we een stengeltje zeekraal en zetten er onze tanden in. De zilte delicatesse vormt een smakelijke afronding van ons verblijf op een eiland vol zaligheden.

De beste reisgidsen

Nederlands Kustpad, deel 1 (Zeeland/Zuid-Holland)

Liefhebbers van kust en zee komen op het Deltapad uitstekend aan hun trekken. Ook leer je de Deltawerken goed kennen. Het deel van Goedereede naar Bergen op Zoom voert door de Voornse Duinen en de Slikken van Flakkee naar de Brabantse Wal. LAW (237 km) van Hoek van Holland naar Sluis, met een aftakking van Goedereede naar Bergen op Zoom.
Uitgever: Wandelnet

Wat & Hoe Noordzeekust

Je vindt in dit boek uitgebreide beschrijvingen van bezienswaardigheden en activiteiten, achtergrondinformatie plus praktische tips voor sfeervol overnachten, eten & drinken, winkelen en ontspannen. Met ruime aandacht voor Goeree-Overflakkee. 

Auteur: Tineke Zwijgers / Fotograaf: Dorien Koppenberg / Uitgever: Kosmos

Capitool Zuid-Holland

Degelijk uitgevoerde reisgids, met veel foto’s, fraai getekende plattegronden en mooie opengewerkte tekeningen. In het hoofdstuk over de Zuid-Hollandse eilanden (32 pagina’s) aandacht voor de dorpen en stadjes, Haringvlietsluizen en de natuur van de eilanden. 

Auteur: Rien van der Helm / Uitgever: Unieboek | Het Spectrum

De leukste hotels

Logeren op op Goeree-Overflakkee

Beachlodges aan het Grevelingenmeer
Beachlodges aan het Grevelingenmeer

Beachlodges biedt ruimte, comfort en een maritieme sfeer aan het Grevelingenmeer. Inclusief veranda met uitzicht en mogelijkheid tot zeilen en surfen.

Hartje Ouddorp verblijf je sfeervol in B&B ‘t Meulweegje. De kamers hebben een eigen badkamer en je kan gebruik maken van de complete gastenkeuken. Ontbijt op aanvraag.

Heel bijzonder logeer je in Pekelpakhuis Menheerse Werf. Het sfeervolle en comfortabele appartement is gevestigd in een historisch pand aan de haven van Middelharnis. Je kunt er zelf koken, maar eten in het bijbehorend restaurant is ook een aanrader. Logies met ontbijt voor een schappelijke prijs.

Ook leuk om te lezen

Ontdek

Op culinaire tocht door de Portugese Alentejo

Kaasjes om te lepelen, gerookte worst en zacht-zoete kastanjelikeur. Lekkerbekken plannen een rondreis door...

In Bath met Jane Austen

Bath heeft de enige warmwaterbron van Engeland en plukt daar al eeuwenlang de vruchten...

Voerstreek: Belgische taalstrijd in een notendop

De Belgische Voerstreek is steeds populairder als reisbestemming voor Belgen en Nederlanders. Met zijn...

3 x Forteiland: spoken en voor pampus liggen

Forteiland IJmuiden, Pampus en Vuurtoreneiland. Lang lagen ze onzichtbaar te wezen in de wateren...

SS Rotterdam: grandeur aan de Maas

Veertig jaar bevoer stoomschip de Rotterdam de wereldzeeën. Als cruiseschip en lijndienst tussen Rotterdam...

Lazio: de rustige buur van Toscane en Umbrië

Op een boogscheut van Toscane en Umbrië ligt de onbekende regio Lazio haar bezoekers...

Categorieen