More
  HomeOp het waterKampeervlot: kanoën en kamperen in stiltegebied

  Kampeervlot: kanoën en kamperen in stiltegebied

  Verankerd in een natuurgebied en niet over land bereikbaar: het kampeervlot op de Steenbergse Vliet in West-Brabant. Je gaat er per kano heen en al snel wordt het heel stil om je heen. Het riet wuift en vogels scheren over het wateroppervlak. Wil je avontuur combineren met echte rust, dan is een kampeervlot dé plek om je een paar dagen terug te trekken.

  Stilte in de nacht op de Steenbergse Vliet

  Op de kade staan de kampeerspullen hoog opgestapeld. De Canadese kano ernaast steekt er wat kleintjes bij af. Moeten die matjes, slaapzakken, kussens, toiletemmer, jerrycans, stoeltjes, gasbrandertjes, lamp, eten en eigen bagage allemaal in die ene kano? Ja, dat moet. En past het niet, dan vaar je toch gewoon twee keer? Zo ver is het niet, al is het met een straffe wind flink door peddelen.

  Tent of vlot?

  Na zo’n tien minuten varen zien we ‘m opdoemen, het kampeervlot in het riet. Op zo’n grote afstand van de andere twee dat je elkaar niet in de weg zit. Ze zien er grappig uit: een soort houten tenten op het water. En ze zijn ook best groot, zo’n 3,5 bij 4 meter. De houten overkapping, die je aan de voorkant afsluit met een tentzeil, staat op een vlot van boomstammen. Die drijven op in de bodem verankerde vaten. De wind kan hier, zo vlak bij de open Zeeuwse wateren, flink tekeer gaan, maar meer dan een soms strak trekkende kabel voel je daar niet van.

  Stijve benen

  Kano, peddels, water? Check!

  Je huurt een kampeervlot in principe voor twee of drie nachten. Tijdens het verblijf heb je de kano tot je beschikking. Je kan mooie tochten maken in de omgeving, maar ook naar het dichtstbijzijnde dorp peddelen om boodschappen te doen en/of iets te eten. Ook zul je er soms mee naar de kanoloods gaan, om water te tanken, afvalwater te lozen en de toiletemmer om te spoelen. Het kampeervlot ligt in een beschermd natuur- en stiltegebied en je mag geen vuil water lozen. Ook vind je bij de loods douches en toiletten. Bovendien kan je, als je daar behoefte aan hebt, even de benen strekken en een eind wandelen of fietsen. Want vanaf het kampeervlot is het niet mogelijk om aan land te gaan.

  Wat een herrie!

  Het is heerlijk om op het kampeervlot rond te scharrelen, te koken, je stoel op het ‘terras’ te zetten en vogels te kijken. Overdag, zeker in het hoogseizoen, zie je boten vanaf de naastgelegen jachthaven voorbij varen. Maar ’s nachts, lekker warm weggekropen in je slaapzak, hoor je helemaal niets. Of is het de stilte die zo’n herrie maakt?

  Kampeervlot praktisch

  Akkermans Outdoor in De Heen verhuurt het kampeervlot per 2 of 3 nachten.

  Je kan met Akkermans Outdoor ook kamperen op een vlot op de Hollandse IJssel (Marnemoende) of Maascentrum de Wissen in België.

  Dit artikel verscheen eerder in VLOT Magazine.

  Ook leuk om te lezen

  Ontdek

  Tenerife-Noord: hip, ruig en groen

  Met zeezicht naar de opera. Zwemmen in een kunstwerk. En de sterren van de...

  La Palma: gofio, bloedworst en Vlaams bier

  De een gaat er wandelen, de ander wentelt zich in de winterzon. Maar je...

  Lanzarote: maanlandschap vol kunst

  Rood geaderde kraters, een zwembad in een grot, een eiland aan je voeten of...

  El Hierro: ontdek het ‘kontje van Europa’

  De grote onbekende. Dat mag je gerust zeggen van het kleinste Canarische eiland El...

  Hip, hipper, hipster: La Gomera

  Amerikaanse hippies ontdekten La Gomera en lieten hun alternatieve sporen na. Nog altijd gaat...

  Fietsen op Tenerife: op pad met een prof

  Profsporters gingen ons voor: fietsen op Tenerife. In hun spoor ontdekken steeds meer liefhebbers...

  Categorieën