More
  HomeOp het waterOp avontuur met de Blokhutboot

  Op avontuur met de Blokhutboot

  De woelige baren van de Maas, doodlopende zijarmen en verstilde zand- en grindgaten waar je midden in de natuur bent. Samen met bevers, koeien en wilde paarden. En voldoende sprokkelhout voor een spannend kampvuurtje. Op avontuur met de Blokhutboot.

  Blokhutboot
  De Blokhutboot in de Lithse Ham

  Even oefenen met het motorpaneel, de hulpschroeven, de gashendel en dan varen we vanuit het beschutte haventje de Maas op. We voelen ons meteen heel nietig. Enorme vrachtschepen halen ons in en op de hekgolven dansen we op het water. Niet dat we trouwens echt zo klein zijn. De blokhut waarmee we een paar dagen op pad gaan biedt het comfort van een huis, met bedden, zithoek, keukenblok, WC en (buiten)douche. En een ruim zonneterras. Een compleet vakantiehuis dus, maar dan op een boot van 8,5 meter.

  Bevers en Diego

  Blokhutboot
  Ontmoeting met wilde paarden

  We passeren het dorp Heerewaarden en de ingang van natuurgebied De Lithse Ham, volgens Blokhutbooteigenaar Glenn Cornelissen het mooiste natuurlijke ligplekje in de buurt. Hij snapte uiteraard wel dat wij eerst willen varen en adviseerde ons om eerst verder stroomafwaarts een kijkje te nemen in het Alemsche Gat, het Gat van Sientje en de Zandmeren. Dus we trekken lekker nog een tijdje door op de rivier en slaan vlak voor Kerkdriel een zijarm van de Maas in. Zo heerlijk rustig meteen. We zetten de motor op halve kracht en speuren naar bevers en schildpad Diego. Van deze en andere dieren zijn op de meegekregen kaart de mogelijke vindplaatsen ingetekend. Schildpad? Zeker, in de Dode Maasarm bij Alem leeft een (waarschijnlijk uit een terrarium ontsnapte) schildpad, bijgenaamd Diego. Het dier vertoont zich niet vaak in het openbaar, maar wordt geregeld gezien en op de foto gezet.

  Paradijs met kampvuur

  Tegen de avond varen we de Lithse Ham in, een verzameling uitgegraven grindgaten langs de Maas, van de rivier gescheiden door smalle landtongen. Enkele meters voor een door wilgen overschaduwd strandje laten we de spudpalen zakken en leggen de loopplank uit. Tussen de bomen verschijnt een groepje wilde paarden. Ze komen alleen even poolshoogte nemen en verwijderen zich al grazend zodra wij aan wal stappen. Dorien pakt de kano, maakt een rondje om de boot en fotografeert ons onderkomen van alle kanten. Ik sprokkel hout, maak wat te eten en vul de glazen met aan boord gekoelde witte wijn. Het is een prachtige avond, met het water als een spiegel, een groepje herkauwende koeien aan de overkant en een lekker vuurtje om ons warm te houden tot het bedtijd is.

  Loopplank als barrière

  Het is nog maar net licht als we opstaan en ons met koffie op het dek installeren. Daar is dan eindelijk de bever. In alle rust komt hij aan gezwommen langs de waterkant, alsof hij zijn dagelijkse inspectieronde maakt. Even stokt het dier, onze loopplank ligt in de weg. Kalm klimt hij er overheen en vervolgt zijn weg. Een hoekje om en dan zien we ‘m niet meer. Leuke ontmoeting! We maken een wandeling over de dijk langs de Maas en worden nogmaals begroet door de wilde paarden. Ze zijn nogal onstuimig, maar verkiezen toch het gras boven ons en laten ons rustig verder lopen. Terug op de boot maken we nog een rondje met de kano en dan is het tijd om terug naar de haven te gaan. “Hoe was het?”, vraagt Glenn als we aanleggen. Maar hij heeft het al gezien. Fantastisch natuurlijk!

  Blokhutboot praktisch
  Blokhutboot
  Interieur van de blokhutboot

  Blokhutboot huren

  De Blokhutboot biedt plaats aan maximaal 4 personen en kost vanaf € 399 voor een weekend (vrijdag-maandag). Vanuit thuislocatie Heerewaarden, in het rivierenland op de grens van Gelderland en Noord-Brabant, vaar je in korte tijd naar enkele rustige natuurgebieden. Daar kan je zwemmen, kanoën, wandelen en barbecueën boven het kampvuur. Ook het mooie vestingstadje Heusden is goed bereikbaar net als, wanneer je meer dagen de tijd hebt, de Biesbosch. Naast Heerewaarden zijn er nog twee opstaplocaties: Waspik en Arkel.

  Even de benen strekken

  Vanaf de meeste aanlegplekken kun je een mooie wandeling maken. Wij volgden Klompenpad ‘Alemschepad’ (7 km). Een prachtig tochtje door boerenland, over rustieke weggetjes en langs de bekende Maasheggen, waar vogels, hazen en egels voedsel en beschutting vinden. Het water is nooit ver weg want het schiereiland is slechts via een smalle strook verbonden met het vasteland. Hoogtepunt is het schilderachtige dorpje Alem, met zijn twee historische kerken en oude huizen. Je kunt er bovendien heel sfeervol overnachten in Herberg Het Hart van Alem. Een fraai historisch pand naast de kerk, met een mix van historische chique en modern comfort.

  Dit artikel verscheen eerder in VLOT Magazine.

  Ook leuk om te lezen

  Ontdek

  Tenerife-Noord: hip, ruig en groen

  Met zeezicht naar de opera. Zwemmen in een kunstwerk. En de sterren van de...

  La Palma: gofio, bloedworst en Vlaams bier

  De een gaat er wandelen, de ander wentelt zich in de winterzon. Maar je...

  Lanzarote: maanlandschap vol kunst

  Rood geaderde kraters, een zwembad in een grot, een eiland aan je voeten of...

  El Hierro: ontdek het ‘kontje van Europa’

  De grote onbekende. Dat mag je gerust zeggen van het kleinste Canarische eiland El...

  Hip, hipper, hipster: La Gomera

  Amerikaanse hippies ontdekten La Gomera en lieten hun alternatieve sporen na. Nog altijd gaat...

  Fietsen op Tenerife: op pad met een prof

  Profsporters gingen ons voor: fietsen op Tenerife. In hun spoor ontdekken steeds meer liefhebbers...

  Categorieën