HomeBestemmingenSchotlandGlasgow: bier, strak glas en belle époque

Glasgow: bier, strak glas en belle époque

‘People make Glasgow’. Van designer Charles Mackintosh tot de rossige hipster die ambachtelijk bier brouwt: mensen kleuren je bezoek aan Schotlands grootste stad. Maar ook de moderne architectuur, hippe eettentjes en levendige uitgaanssfeer maken Glasgow tot must see bestemming.

People make Glasgow
People make Glasgow

Glasgow kent niet de historische grandeur van hoofdstad Edinburgh, maar is zo ook vrijer in het aanpassen van haar stadsaanzicht. En dat legt de stad geen windeieren. Langs de rivier Clyde, waar tot halverwege de vorige eeuw enorme zeeschepen werden gebouwd, wordt nu het beeld bepaald door de futuristisch ogende brug Clyde Arc, het Riverside Museum en Glasgow Science Centre met zijn 127 meter hoge Glasgow Tower. Het is staal en glas wat je ziet, waarin de wat minder gepolijste omgeving zich flatterend spiegelt. 

- Advertentie -

Ewan McGregor op de fiets

Zoals bij het Riverside Museum, waar we vanuit het centrum langs het water heen wandelen. De bijna zwarte glazen wanden dubbelen het in 1896 gebouwde zeilschip Glenlee, dat aan de kaai ligt afgemeerd. Binnen worden we op deze dinsdagochtend omringd door nostalgische senioren en uitgelaten schoolkinderen. We vergapen ons aan stoomlocomotieven, oldtimers, knusse trammetjes en de stoere motorfiets van acteur Ewan McGregor.

Mackintosh House, Glasgow
Mackintosh House

Transport is het thema van het museum, dat in 2013 Europees Museum van het Jaar was. In de breedste zin van het woord: ook de fameuze plateauzoolschoen van Elton John en een minijurkje van Audrey Hepburn kregen hier een plekje, dat jurkje in een expositie over werkkleding. Het is een bijzondere combinatie: kleurige historische transportmiddelen in de omlijsting van dit strak glazen bouwwerk met zijn puntig dak.

Iets geks

Ten noorden van het Riverside Museum vinden we het groene en glooiende West End, de mooiste wijk van Glasgow. Net buiten de stad beginnen de Schotse Hooglanden en daar krijg je hier een voorproefje van. Het is ook een bruisende wijk, dankzij de studenten van Glasgow University. In West End maken we kennis met Charles Rennie Mackintosh (1868-1928), de architect en vormgever die rond de vorige eeuwwisseling zo’n stempel op de stad drukte dat er zelfs een stadswandeling aan hem gewijd is. We gaan mee met een rondleiding door Mackintosh House. Daar is iets geks mee aan de hand. Bij binnenkomst sta je in een authentiek ogend huis, compleet met ramen, erkers en een voordeur.

Perzische symmetrie

Het interieur en de gevel zijn echter afkomstig uit het rijtjeshuis van de kunstenaar (dat ten prooi viel aan stadsvernieuwing) en werden terug opgebouwd in een betonnen ombouw naast de Hunterian Art Gallery. Van buiten dus geen schoonheid, maar van binnen prachtig. Mackintosh en zijn vrouw Margaret MacDonald ontwierpen elk detail, van meubel tot muurdecoratie, deuren en behang. Geen detail werd overgeslagen, zelfs over de kussens aan beide zijden van de open haard werd goed nagedacht. “Daar sliepen de Perzische katten Lancelot en Genevieve”, knipoogt de gids, “die ook moesten bijdragen aan de symmetrie van de schouw”.

Tea of ‘Full English’

The Willow Tea Rooms, Glasgow
The Willow Tea Rooms

Meer Mackintosh en MacDonald treffen we aan in het Kelvingrove Museum. Hier wordt onder meer ingezoomd op de art deco tearooms die Mackintosh inrichtte voor Kate Cranston. Deze dame baatte vier etablissementen uit onder de naam Willow Tea Rooms. Zij gaf de architect steeds meer te doen en uiteindelijk ontwierp hij zelfs het servies en bestek. Het museum toont een kamer met een gedekte theetafel. Maar voor de echte belevenis gaan we thee drinken in een van de twee Willow Tea Rooms die Glasgow nog telt. Via de giftshop treden we de elegante tearoom binnen, waar de sfeer een stuk minder ‘eerbiedig’ is dan je zou verwachten. Terwijl wij keurig thee schenken door een zilveren zeefje, geniet aan het tafeltje naast ons een bebaarde man, type ‘zeebonk’, met de ellebogen op tafel van zijn Full English Breakfast met eieren, spek en worst. No nonsense, dat is Glasgow.

Orgaanvlees…

Gaat het over Schots eten, dan valt al snel de term haggis. Een vleesgerecht van schapenhart, -long en -lever, vermalen met reuzel, ui, havermout en kruiden. Ooit werden de ingrediënten voor het koken in een schapenmaag gestopt, maar dat is niet meer gebruikelijk. In het middeleeuws ogende straatje Ashley Lane in West End proeven we de haggis van Ubiquitos Chip (kortweg The Chip). Dit restaurant is bekend om zijn originele Schotse gerechten in een modern en duurzaam jasje. Omdat het duurzaam is om minder vlees te eten, heeft The Chip ook een vega-variant van het gerecht. Beide worden geserveerd met ‘neeps & tatties’, oftewel koolraap en aardappelpuree, en smaken uitstekend. De 18de-eeuwse Schotse dichter Robert Burns schreef een ode aan de haggis, waarvan de eerste twee regels de sensatie goed weergeven: “Rein en eerlijk is jouw vrolijk gezicht, de beste worst te zijn is jouw families plicht!” 

… en bier

Drygate Brewery, Glasgow
Drygate Brewery

Voor een andere lokale sensatie vervoegen we ons bij Drygate Brewery in East End. Hier ontwikkelt een groep hipsters ambachtelijke bieren met soms gedurfde smaken. Samen met bottle master Chris Moriarty nemen we een proef op de som. De kern van Drygate wordt gevormd door drie, inmiddels uitgebalanceerde bieren. Bearface Lager is een fris pils om mee te beginnen. Kruidiger wordt het al met Gladeye IPA en onze favoriet is Outaspace Apple Ale, een zomers biertje met vlierbloesem. “Experimenteren vinden we leuk, gewoon om te kijken wat wel en niet werkt”, zegt Chris. Hij schenkt een zoet en donker bier dat is geïnspireerd door Cranachan, een Schots dessert van frambozen, slagroom, whisky, honing en geroosterde havermout. 

De cirkel is rond

Drygate valt daarnaast op door een hip restaurant en grappige etiketten. Zoals de afbeelding van Billy Preston met imposant afrokapsel op de Outaspace Apple Ale. Ze worden getekend door ontwerpers van de Glasgow School of Art. Een internationaal vermaard opleidingsinstituut, waarvan het gebouw werd ontworpen door… Charles Mackintosh. En zo is de cirkel weer rond.

Doen in Glasgow

● Glasgow kent een levendige muziekscene. Lekker eten en nieuwe bands ontdekken doe je in King Tut’s Wah Wah Hut.

● Aan de rand van het centrum is het goed shoppen, eten en uitgaan in Merchant City, een 18de-eeuws pakhuizencomplex.

● Nog meer winkelen? Glasgow wordt gezien als de beste winkelbestemming in het Verenigd Koninkrijk na Londen. Het gebied rond Buchanan Street, Argyle Street en Sauchiehall Street heeft het grootste aanbod en is vrijwel autovrij.

● De Schotse Hooglanden beginnen net buiten Glasgow en op 30 km vind je het sprookjesachtige Loch Lomond, omringd door bergen.

Dit verhaal is eerder gepubliceerd in Het Laatste Nieuws (B).

De beste reisgidsen

De Groene Reisgids Schotland

De Groene Reisgids Schotland is een lijvig boek (654 pagina’s) dat behalve aan de prachtige ruige natuur ruim aandacht besteedt aan de drie grotere steden: Edinburgh, Glasgow en Inverness.

Inclusief 95 rondritten met de auto, wandelingen en excursies.

Wandelen in Glasgow

Wandelen in Glasgow biedt vijf volledig uitgeschreven wandelroutes door Glasgow. Met routekaarten en leuke tips voor onderweg. De thema’s: Verborgen geschiedenis, Het nieuwe en oude Glasgow, Het oorspronkelijke Glasgow, Het groene Glasgow en Wandelen in de omgeving van Glasgow.

Ook verkrijgbaar als e-book.

De leukste hotels

Logeren in Glasgow

Grasshoppers biedt betaalbare luxe, heerlijke bedden en dagelijks verse cupcakes en koekjes. Prima hotel hartje centrum. Vanuit een deel van de kamers kijk je uit op het Centraal Station van Glasgow.

Argyll Western Hotel is een charmant en opvallend betaalbaar hotel in West End. Hier logeer je op loopafstand van de belangrijkste musea en Ashley Lane. Met frisse kamers en een eenvoudig ontbijt.

- Advertentie -

Meest gelezen deze week

spot_img
- Advertentie -

Nieuwste reportages

- Advertentie -

Ontdek

- Advertentie -