Fietsen in de Ardennen: Land van de Bronnen

Fietsen in de Ardennen, dat is toch alleen te doen met stevige kuiten op een vederlichte racefiets? Iets voor renners die dromen van Luik-Bastenaken-Luik? Dat valt goed mee, al komt een e-bike zeker van pas als je een stukje van het parcours van de Waalse Pijl verkent.

Afdalen naar Sprimont

Met lichte vrees kijken we omhoog als we onze gehuurde e-bikes de winkel Bicyclic uit duwen. Aan de overkant van de weg doemt La Redoute op, de klim die ooit als scherprechter gold van de klassieker Luik-Bastenaken-Luik en in 2018 debuteerde in de Waalse Pijl. Volgens de fietsverhuurder rijdt ‘iedereen’ van hier meteen de berg op en is dat met een e-bike geen probleem. Met frisse benen is het eerste stuk van de klim inderdaad goed te doen. Maar als na de bocht het stijgingspercentage van 8 naar 14%, en zelfs even 22% gaat, stellen wij onze trapondersteuning in op maximaal. En ook dan zetten we af en toe voet aan de grond. Heerlijk, zo’n paar dagen fietsen in de Ardennen!

Phil en Napoleon

Gelukkig is er op informatiebordjes langs de weg genoeg te lezen. Zoals over hoe het Oostenrijkse leger zich in 1794 op La Redoute verschanste tegen de oprukkende manschappen van Napoleon. En waarom staat het hele parcours vol gekalkt met de naam Phil? Een wandelaar met hond biedt uitkomst. ‘Phil’ is Philippe Gilbert, de wielerheld uit Verviers die in 2011 zowel ‘Luik’ als de Waalse Pijl won en in 2017 de Ronde van Vlaanderen. Met al die afleiding onderweg komen we na 1,5 kilometer klimmen redelijk op adem aan op de top. Daar wacht ons een heerlijk schaduwrijk bankje met uitzicht.

Snelle stroom

We vervolgen het parcours over een zacht glooiende weg langs de rand van een bos. Na de pittige klim voelt dat als een beloning. Nog mooier wordt het als we vlak voor Sprimont kiezen voor een smal fietspad dat tussen de velden steil afdaalt. In het dorp kopen we appels en belegde broodjes en zetten onze tocht voort langs de helling boven de Amblève Nu eens stijgend, maar uiteindelijk langzaam afdalend naar de snelstromende rivier. We steken het water over bij Liotte, vlak voor de Amblève uitmondt in de Ourthe. Nu volgen we weer even het parcours van de Waalse Pijl richting Aywaille.

Picknick aan de rivier

Langs de Amblève bij Aywaille

De weg is vlak, geasfalteerd en volgt de rivier nauwlettend. Maar voor niet-wielrenners is-ie al snel wat saai en te druk met verkeer. Bij Martinrive stappen we daarom over op een mountainbike-route die ons dicht langs het water naar Aywaille voert. Op een natte dag niet aanbevolen voor dunne bandjes, maar vandaag goed te doen. Het is zomer en al een aantal dagen zonnig en droog. We trekken even de schoenen uit en gaan ontspannen picknicken met de voeten in het koude water. Met enig kunst- en vliegwerk (meermaals de rivier oversteken) lukt het ons om steeds dicht langs de Amblève terug naar Remouchamps te fietsen. Een fijn parcours: er kan weinig op tegen het geluid en de koelte van zo’n snelstromende rivier!

Engels

De volgende ochtend keren we Remouchamps en de rivier de rug toe en fietsen we in noordelijke richting. Tip van de gerant in het R Hotel. Hij zag ons genieten van het uitzicht op de vallei en raadde aan ook eens richting Becco te fietsen. Een dorp vlak onder Theux. Met onderweg wat pittige klimmetjes, groene beekdalletjes en steeds prachtig uitzicht. We fietsen onderdoor het indrukwekkende viaduct van de snelweg A26. Dat overspant het dal van de Amblève op een hoogte van 80 meter boven de rivier en met een lengte van 939 meter. Al snel ebt het verkeersgeluid weg en slaan we het smalle weggetje Hassoumont in. Dat wordt aan beide zijden omzoomd door heggetjes en doet Engels aan. Op onze weg vinden we slechts tractors en wielrenners. Bijzonder om te ervaren hoe landelijk en stil het zo dicht bij een drukke snelweg kan zijn.

Pastoraal

Het terras van Bonhomme in Remouchamps, Ardennen
Het terras van Bonhomme in Remouchamps

Na een flinke kuitenbijter door een dicht bos dalen we af naar een volgend dal met smalle beekjes en bosschages. We horen vooral het geluid van fluitende vogels, af en toe wat hondengeblaf of een enkele tractor. We vinden het hier echt pastoraal. Dan rijden we Becco in, een boerengehucht van wat straten rond een oude kerk. De muren van de natuurstenen huizen zijn bedekt met klimop en in de vensterbanken staan kleurige bloembakken. Jammer dat er geen terras is, het zou de perfecte plek zijn voor een landelijke lunch. Zo’n plekje vinden we een uur later terug aan de rivier in Remouchamps, na ontspannen uitrijden over een geleidelijk dalende weg. Het schaduwrijke terras van Bonhomme staat weliswaar aan een verkeersweg, maar het is er heel gemoedelijk. En de wijn wordt ijskoud geserveerd.

Even los van de pedalen

● de Grotten van Remouchamps zijn alleen al bijzonder omdat je er na een korte wandeling per bootje de Rubicon uit vaart. Naar men zegt de langste onderaardse vaartocht ter wereld.

● een half uurtje fietsen van Remouchamps vind je het mooiste beekdal van de Ardennen: de Ninglinspo. Je kunt er baden, wandelen of een mountainbike-route rijden (langs de N633, naast Auberge du Ninglinspo).

● de vier Routes des Saveurs brengen je langs de lekkerste adresjes voor wijn, bier, kaas en chocolade van de provincie Luik (gidsje en kaart af te halen bij het toeristenbureau, Rue de Louveigné 3 in Remouchamps).

De beste reisgidsen

Wat & Hoe België

Onze eigen reisgids over heel België. Met de leukste steden, de mooiste natuurgebieden, wandelen en fietsen. Plus praktische tips voor sfeervol en duurzaam overnachten, eten & drinken, winkelen en ontspannen. Met ruime aandacht voor de Ardennen.

Kosmos, 2018 (3e druk)

Ardennen complete rondreis (pdf)

In deze digitale reisgids ontdek je bekende maar ook minder bekende plekjes in de Belgische Ardennen. Met 7 autoroutes, 13 wandelingen en 4 e-bike routes.

Meer dan 200 beschreven bezienswaardigheden en volledige rondreis met GPS coördinaten en wegbeschrijving. 134 bladzijden A4 in pdf-formaat. Met tips van locals en verborgen pareltjes.

Na aankoop meteen te downloaden. € 10,00

De leukste hotels

Logeren in de Ardennen

Terras met uitzicht bij het R Hotel

Het R Hotel is een fijn uitgangspunt voor wandelen en fietsen in de Ardennen. De kamers zijn sfeervol, je kunt ontspannen in zwembad en spa en kijkt vanaf het terras uit over het dal. In restaurant Umami wordt verrassend gekookt met streekproducten.

Ook verbleven wij in La Chrisnie, een knus en schoon appartement in Theux-La Reid. Het ligt aan de tweede hierboven beschreven fietsroute. De eigenaren zijn vriendelijk, behulpzaam en laten je geheel vrij. Ruime tuin bij het appartement met verkoelende bomen, ligstoelen en eethoekje.

Hartje Remouchamps is hotel-restaurant Bonhomme een aanrader. Leuk en historisch ogend pand, fijn restaurant en groot terras, vriendelijke ontvangst. Geschikt voor kort verblijf.

Dit artikel is eerder geplaatst in Het Laatste Nieuws (B).

Ook leuk om te lezen

Ontdek

Op culinaire tocht door de Portugese Alentejo

Kaasjes om te lepelen, gerookte worst en zacht-zoete kastanjelikeur. Lekkerbekken plannen een rondreis door...

In Bath met Jane Austen

Bath heeft de enige warmwaterbron van Engeland en plukt daar al eeuwenlang de vruchten...

Voerstreek: Belgische taalstrijd in een notendop

De Belgische Voerstreek is steeds populairder als reisbestemming voor Belgen en Nederlanders. Met zijn...

3 x Forteiland: spoken en voor pampus liggen

Forteiland IJmuiden, Pampus en Vuurtoreneiland. Lang lagen ze onzichtbaar te wezen in de wateren...

SS Rotterdam: grandeur aan de Maas

Veertig jaar bevoer stoomschip de Rotterdam de wereldzeeën. Als cruiseschip en lijndienst tussen Rotterdam...

Lazio: de rustige buur van Toscane en Umbrië

Op een boogscheut van Toscane en Umbrië ligt de onbekende regio Lazio haar bezoekers...

Categorieen