HomeBestemmingenBelgiëRuig en hip: 't Eilandje van Antwerpen

Ruig en hip: ’t Eilandje van Antwerpen

Ze kwamen met miljoenen en wilden zo snel mogelijk weg: landverhuizers op zoek naar een beter bestaan. Later werd ’t Eilandje van Antwerpen een havenkwartier waar het ruig toe ging in kroegen en bordelen. Nu heeft ‘jong & hip’ de wijk ontdekt en breng je er moeiteloos een paar leuke dagen door.

't Eilandje van Antwerpen
Vanaf de overkant heb je mooi uitzicht op de binnenstad van Antwerpen

Of je nu per auto of trein naar ’t Eilandje gaat, het is even de adem inhouden voor je daar bent waar het goed is. Na de snelweg volgt eerst een rit langs grijze straten en kale gebouwen. Te voet passeer je vanaf het treinstation het ‘red light district’ voor je op gerestaureerde pakhuizen stuit. Maar steeds houden we ook MAS in het oog, de blikvanger van ’t Eilandje. Het futuristisch ogende gebouw intrigeert, met zijn als kabbelend water ogende wanden. De etages lijken dwars op elkaar gestapeld. Klim je met de roltrap omhoog, dan ga je op elke verdieping een hoek om en kijk je uit op weer een andere kant van de stad. En boven op het panoramadak zie je de hele stad, de Schelde en de havens. Magistraal!

- Advertentie -

Wereldstad

MAS (Museum aan de Stroom) belicht de verbondenheid van Antwerpen met de wereld, als wereldstad en wereldhaven. Aan de voet van het gebouw treffen we nog een museum: het Rijn- en Binnenvaartmuseum, gevestigd in drie historische schepen. Hier gaat het over leven en werk van de ‘binnenschipper’, in een huiselijke inrichting met foto’s, schilderijen, modellen en scheepsuitrusting. Voor de museale parel van ’t Eilandje wandelen we een blok noordwaarts, naar het Red Star Line Museum. Hier treden we in de voetsporen van de miljoenen landverhuizers die begin vorige eeuw scheep gingen naar Amerika.

't Eilandje van Antwerpen
Affiche in het Red Star Line Museum

Rode sterren

In een schitterend vormgegeven expositie beleven we mee hoe de landverhuizers werden opgevangen, onderzocht en ontsmet. Hoe het leven aan boord was en wat hen aan de overkant te wachten stond. Je hoort de persoonlijke verhalen, plant ‘online’ je eigen emigratiereis en staat stil bij de Amerikaanse droom. Voor velen stokte die droom in Antwerpen, want wie ziek was mocht niet uitvaren. Je ging dan eerst in quarantaine, bijvoorbeeld in het verderop aan de Schelde gelegen Fort Liefkenshoek. Dit geheel door dokken en terminals omgeven fort dateert van de Tachtigjarige Oorlog en heeft een spannend bezoekerscentrum. Dat besteedt onder meer aandacht aan het verleden als quarantainestation.

Houten tunnel

Langs de Schelde wandelen we richting historische binnenstad. We gaan Antwerpen bekijken vanaf de overkant van de rivier. Ter hoogte van het Zuiderterras dalen we af in de Sint Anna voetgangerstunnel. Een bezienswaardigheid op zich, met zijn houten roltrappen en 572 meter lange tunnelbuis. Weer boven op straatniveau wacht ons een weids uitzicht: op de kerken, burcht en kathedraal van de historische havenstad. Maar bijna nog opvallender straalt het fraai verlichte MAS ons toe. MAS en ’t Eilandje are here to stay!

’t Eilandje praktisch

MAS is van dinsdag tot en met zondag open van 10.00-17.00 uur. Op de gratis toegankelijke wandelboulevard en het panoramadak kun je tot 22.00 uur terecht. Het Rijn- en Binnenvaartmuseum is woensdag van 14.00-18.00 uur open (april tot oktober) of op afspraak. Red Star Line Museum: dinsdag-zondag 10.00-17.00/18.00 uur. Fort Liefkenshoek is vanuit de stad per auto of fiets bereikbaar.

De beste reisgidsen

Wat & Hoe reisgids, Antwerpen en Brussel

Antwerpen, Brussel, Gent en Brugge. Maar ook wat minder druk bezochte steden als Luik, Leuven, Mechelen en Charleroi. België grossiert in steden die je uitnodigen voor een lang weekend. Om hun fantastische musea te bezoeken, een stadswandeling te maken en lokale lekkernijen te proeven. En breng ook zeker een bezoek aan kleinere plaatsen, daal eens af in een oude mijn of het voormalig riool van Antwerpen. Ga eindeloos wandelen of fietsen in de Belgische natuurgebieden. Van de uitgestrekte Ardennen tot de Vlaamse Voerstreek en Unesco Werelderfgoed De Hoge Kempen. In onze reisgids vind je inspiratie voor vele vakanties en lange weekenden.
Auteur: Tineke Zwijgers. Fotografie: Dorien Koppenberg. Uitgever: Kosmos, 2024

Time to momo: Antwerpen

Vlot geschreven en geregeld geactualiseerde reisgids over Antwerpen. De inhoud is pasklaar verpakt. Je verkent de stad aan de hand van 6 wandelroutes (inclusief kaart), met tips voor bezienswaardigheden, eten & drinken, shoppen en uitgaan. Heel geschikt voor een bezoek van een paar dagen, maar niet te diepgravend. Met tips van locals.

Uitgever: Mo’Media, 2021

De leukste hotels

Logeren in Antwerpen

Cityloft Eilandje is perfect gelegen in een oud pakhuis met uitzicht op de stad en de rivier. Het appartement is voorzien van keuken, badkamer en twee slaapkamers. Geen stijlvolle luxe, maar daar is de (relatief) bescheiden prijs dan ook naar.

De leukste restaurants

Lekker eten op ’t Eilandje

Bij de nog altijd wat ruige sfeer van Antwerpen en ’t Eilandje hoort stevige kost. Een van de leukste eettentjes is Balls & Glory op het Theaterplein. Hier smul je van huisgemaakte gehaktballen (ook vega) met stoemp of salade. De Burgerij is een echt restaurant, met het accent op verrassende hamburgers, sla en frieten. In Hangar 26, direct aan de Schelde, vind je De Kaai. Een loungerestaurant met een weids uitzicht op de rivier en de schepen.

Dit artikel verscheen eerder in VLOT Magazine.

- Advertentie -

Meest gelezen deze week

spot_img
- Advertentie -

Nieuwste reportages

- Advertentie -

Ontdek

- Advertentie -