In het spoor van Thor: de Mini-Kon-Tiki

Koken in een met olielampen verlichte houten blokhut. Slapen als een vorst in ruime bedden. Eindeloos uitkijken over de Friese weilanden. En varen natuurlijk. In de kano of met het vlot, alsof je Thor Heyerdahl zelf bent. De Mini-Kon-Tiki was de jeugddroom van Willem Feijten, die hij nu deelt met zijn gasten op Het kleine Paradijs.

Mini-Kon-Tiki

Als een oase van bomen en hagen steekt Het kleine Paradijs uit boven het Friese weideland. Als we tussen de bomen door het terrein op wandelen, wacht ons de ene na de andere verrassing. Boomhutten met glas-in-loodramen, een Mongoolse yurt, een tipi en een op schaal nagebouwd kerkje. Uit het toiletgebouw komt een meisje met een handdoek over haar schouder. We zijn hier op een camping, maar zonder de gebruikelijke campinggeluiden. We horen wel vogels, maar ervaren vooral stilte. Wat heerlijk, een echte oase dus. En aan de rand van deze lusthof wacht aan de waterkant onze bestemming voor vandaag. Een houten vlot met een romantische blokhut en een dek met panoramisch uitzicht. De Mini-Kon-Tiki.

Mini-manoeuvre

Eigenaar Willem Feijten doet de praktische zaken van ons vlotverblijf uit de doeken en gaat dan zitten voor zijn eigen verhaal. Hoe hij als jongen in Maarssen zijn eerste vlot bouwde (dat direct zonk omdat het hout te nat was). Hoe hij met rode oortjes las over de expeditie van Thor Heyerdahl en hoe hij hier in Friesland zijn eigen Kon-Tiki bouwde. Let wel: met ‘mini’ ervoor, het Friese vlot heeft half de lengte van het origineel. De hut zit ingenieus in elkaar. Zo zijn de bedden overdag gestapeld, maar schuif je het onderste bed eenvoudig omhoog tot er een tweepersoonsbed staat. Met een kop koffie nestelen we ons op het dek en genieten van het uitzicht op het Friese land. Het waait te hard om met het vlot naar een andere ligplek te bomen, maar met de Canadese kano peddelen we een mooi rondje door de omgeving.

De echte Kon-Tiki

In 1947 voer de Noorse antropoloog Thor Heyerdahl in 101 dagen per vlot van Peru naar Polynesië. Met deze expeditie wilde hij aantonen dat de mens zich al ver voor de tijd van Columbus vanuit Zuid-Amerika had kunnen vestigen in dit gebied. Hoewel hij voor die tijd moderne navigatieapparatuur bij zich had, was het vlot gebouwd met materialen en technieken die de mensen in die tijd beschikbaar hadden. De reis eindigde met een schipbreuk op een rif bij Raroia, dat nu bij Frans-Polynesië hoort. Maar de bemanning overleefde de reis. Missie geslaagd, vlot gehavend.

Geen Jorwerd

Na een ‘eenvoudige doch voedzame’ vlotmaaltijd maken we dwars door de weilanden een ommetje naar Easterein. Een schilderachtig dorp op 2 kilometer van Het kleine Paradijs, dat we over een smal pad en witte boogbruggetjes bereiken. Met de sfeervolle dorpskroeg Noflik, waar we enkele andere campinggasten op het terras zien eten. God mag dan verdwenen zijn uit Jorwerd, niet ver hier vandaan, in Easterein huist Hij nog altijd in een prachtig omgrachte dorpskerk met kerkhof. De wind is gaan liggen en bij terugkomst op de Kon-Tiki glijden we nog een half uurtje met de kano over het water. Alleen de vogels laten zich nog horen, verder overheerst een diepe stilte. Dan steken we de olielampen aan, pakken een boek en lezen tot het bedtijd is. De Kon-Tiki expeditie, 8000 km per vlot over de Grote Oceaan natuurlijk. Om bij weg te dromen.

De Mini-Kon-Tiki praktisch

Logeren op de Mini-Kon-Tiki

Mini-Kon-Tiki

Logeren op vlot de Mini-Kon-Tiki is mogelijk vanaf € 160 (2 nachten logies voor 2 personen, doordeweeks, exclusief beddengoed). Naast de boomhutten, yurt, tipi en het vlot kun je een schrijvershuisje en retraitehut ‘Het Heilige Huisje’ huren (met houtkachel).

Het kleine Paradijs organiseert ook schrijfcursussen en kleinschalige evenementen. Meer informatie: www.hetkleineparadijs.nl.

Interessante boeken

Thor Heyerdahl en zijn expeditie

Meer weten over Thor Heyerdahl en zijn expeditie? Lees zijn adembenemend verslag over de reis met de Kon-Tiki. Als e-book.

Of lees zijn autobiografie, met het verslag van al zijn avontuurlijke reizen.

Dit artikel verscheen eerder in VLOT Magazine.

Ook leuk om te lezen

Ontdek

Op culinaire tocht door de Portugese Alentejo

Kaasjes om te lepelen, gerookte worst en zacht-zoete kastanjelikeur. Lekkerbekken plannen een rondreis door...

In Bath met Jane Austen

Bath heeft de enige warmwaterbron van Engeland en plukt daar al eeuwenlang de vruchten...

Voerstreek: Belgische taalstrijd in een notendop

De Belgische Voerstreek is steeds populairder als reisbestemming voor Belgen en Nederlanders. Met zijn...

3 x Forteiland: spoken en voor pampus liggen

Forteiland IJmuiden, Pampus en Vuurtoreneiland. Lang lagen ze onzichtbaar te wezen in de wateren...

SS Rotterdam: grandeur aan de Maas

Veertig jaar bevoer stoomschip de Rotterdam de wereldzeeën. Als cruiseschip en lijndienst tussen Rotterdam...

Lazio: de rustige buur van Toscane en Umbrië

Op een boogscheut van Toscane en Umbrië ligt de onbekende regio Lazio haar bezoekers...

Categorieen