HomeBestemmingenNederlandSchouwen-Duiveland: wier, oesters en wijn

Schouwen-Duiveland: wier, oesters en wijn

Zilte zaligheden. Zo noemen de Zeeuwen hun culinaire troeven als Oosterscheldekreeft, oesters, mosselen en garnalen. Maar ook verrassend lekkers als zeewier en wijn. Een fijne bestemming voor een culinaire uitstap. Ga heerlijk een weekend uitwaaien op Schouwen-Duiveland.

De Plompetoren, restant van het dorp Koudekerke op Schouwen-Duiveland
De Plompetoren, restant van het dorp Koudekerke

Geen vlakker land dan het Zeeuwse land. Dus hier verwacht je niet direct een wijngaard. Dat zien we echter verkeerd, vindt Johan van de Velde van De Kleine Schorre in Dreischor. De combinatie van zon, weinig late nachtvorst of hagel plus een hoog kalkgehalte in de grond maakt dat Schouwen-Duiveland een uitstekend wijnklimaat heeft. En wat ook leuk is: in een zo op toeristen ingestelde regio waai je zonder afspraak aan voor een proeverij. “Zoek maar een tafeltje uit, kom ik zo langs”, zegt de serveerster in het Proeflokaal. Ze brengt de menukaart en geeft uitleg over de combinatie van wijn en gerechten. “We maken hier witte wijn van traditionele druivenrassen, die het best passen bij Zeeuwse producten. Zoals Pinot Gris bij Oosterscheldekreeft en Rivaner bij Stellendamse garnaaltjes. Die laatste zijn afkomstig van buureiland Goeree-Overflakkee.”

- Advertentie -

Zeeuws zeewier

Wijnproeverij bij De Kleine Schorre in Dreischor
Wijnproeverij bij De Kleine Schorre in Dreischor

Wij kiezen lunchgerechtjes uit en krijgen advies over de bijpassende wijnen: vijf soorten, geserveerd in kleine glazen. Een prima kennismaking. We genieten van kroketjes van kreeft en garnalen, salade met geitenkaas en een broodplankje met onder meer ansjovis. Zowel bij geitenkaas als ansjovis past Barrique, een stevige Rivaner die op hout is gerijpt. We proeven ook een onverwachte ‘zilte zaligheid’: Wakame, zeewier uit de Oosterschelde. Van zeewier gaan we in de toekomst meer horen, weet onze serveerster. Het is een soort onderwater regenwoud, dat CO2 opneemt en water zuivert. En het is gezond, duurzaam en lekker. “Probeer de Dutch Weed Burger maar eens, als je tijd hebt. Gemaakt van Zeeuws zeewier.”

Gered: kunstgebit

Vanuit Dreischor fietsen we naar de zuidkant van Schouwen-Duiveland en houden halt bij het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk. Gevestigd in vier caissons waarmee tijdens de watersnoodramp van 1953 het laatste gat in de dijk werd gedicht. Het museum vertelt het verhaal van de ongekende stormvloed die vooral Zuidwest-Nederland trof. De expositie is eigentijds en interactief. We horen verhalen van ooggetuigen: “Ik kon nog net de kopjes redden met de kunstgebitten van vader en moeder”. Of: “we schuilden op zolder en hoorden onder ons de meubels bonken tegen de muren en plafonds. Heel angstig.”

Vloedgolf

Schouwen-Duiveland
Krantenknipsel in het archief van het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk

Die angst ervaren we zelf een beetje in Delta Experience, waar we in 3D een dijkdoorbraak beleven en onszelf schrap zetten tegen de wind. We zien hoe een vloedgolf om de hoek van een huis komt zetten en in een oogwenk een muur meesleurt. En hoe twee bange ouders nog net hun kind kunnen redden. Schouwen-Duiveland werd op 1 februari 1953 het zwaarst van alle regio’s getroffen: hier vielen bijna duizend doden. De wereld snelde Nederland te hulp. Zo schonk Scandinavië noodwoningen (waarvan er eentje in het museum te zien is). Van Jamaica kwam koffie en suiker. En België, zelf ook getroffen, stuurde helikopters, een baileybrug plus stenen en aarde voor het dijkherstel.

Scheve kerktoren

Meer gevolgen van de woest om zich heen slaande zee zien we als we verder naar het westen fietsen. Vlak voor Burgh-Haamstede doemt aan de Oosterschelde een eenzame, scheve kerktoren op. Het is het enige overblijfsel van het ooit welvarende dorp Koudekerke. Eind 15de eeuw lag dit dorp nog 3 kilometer van de zee. Stormen sloegen echter de dijken weg en het water kwam steeds dichterbij. De bewoners pakten hun biezen en namen ook de stenen van de dorpskerk mee. Alleen de toren mocht blijven, als baken voor de scheepvaart. We beklimmen deze ‘Plompe Toren’ en genieten vanaf het platte dak van het weidse panorama. Meeuwen zweven luid krijsend rond de toren, het water glinstert in de zon en in de verte zien we de torens van Zierikzee en Renesse.

Zilt genoegen

Schouwen-Duiveland
Strandpaviljoen Corazón

Na nog wat doortrappen komen we aan de Noordzee en de brede Zeeuwse stranden, waar altijd wel een rustig plekje te vinden is. Achter ons steekt de rood-wit gestreepte vuurtoren van Burgh-Haamstede boven het groen uit. Zo mooi is deze toren dat ze ooit het biljet van 250 gulden sierde. Bij Strandpaviljoen Corazon koesteren we ons in de avondzon en lossen een belofte in. We bestellen een Dutch Weed Burger. De stevige hamburger is een onvervalst zilt genoegen en combineert goed met een bordje oesters en stoofpotje van rundvlees in Zeeuws bier. Zeeland, dat is echt smullen!

De beste reisgidsen

Odyssee Zeeland

Deze reisgids neemt je mee over alle Zeeuwse eilanden en gaat zowel in op de historie, de actuele toeristische attracties als de plekken waar je ‘moet’ eten, tochten door de natuur en mooie Zeeuwse verhalen. Schouwen-Duiveland (‘de kroon op Zeeland’) heeft 14 pagina’s in dit 84 pagina’s dikke gidsje. Ook verkrijgbaar als e-book (3e druk, 2020).

111 Plekken in Zeeland die je gezien moet hebben

Onder het motto ‘Zeeland is meer dan duinen, mosselrestaurants en klederdracht neemt de auteur je mee naar onverwachte plekjes in de provincie. Zoals de rattekaai, de eskimo van Zeeland en de plek waar je zeehonden en bruinvissen spot. Gelukkig is Schouwen-Duiveland de plek waar dat laatste kan en heeft het eiland bezoekers nog veel meer te bieden.

Rondje Zeeland

Zeer betaalbaar gidsje met fietsroutes door de hele provincie. En omdat fietsen hongerig maakt krijg je er ook nog smakelijke picknickrecepten bij. De routes zijn gemaakt door wandel- en fietsplatform De Mooiste Routes.

Via een wachtwoord kan je op de site van elke route altijd de meest actuele versie downloaden.

De leukste hotels

Logeren op Schouwen-Duiveland

Herberg ’t Swarte Schaep is een gemoedelijk eetcafé met kamers aan de haven van historisch Brouwershaven, met het Grevelingenmeer op loopafstand.

’t Huys Grol biedt sfeervolle en comfortabele kamers in 16de-eeuws pand hartje Renesse. Met uitgebreid ontbijt in de tuin of op de kamer.

Dit artikel verscheen eerder in Het Laatste Nieuws (B)

- Advertentie -

Meest gelezen deze week

spot_img
- Advertentie -

Nieuwste reportages

- Advertentie -

Ontdek

- Advertentie -