HomeBestemmingenNederlandBiesbosch: van kartonnen huis tot zwammenbal

Biesbosch: van kartonnen huis tot zwammenbal

Kanoën door een kreek, fietsen door de polder en met een zonnepontje het water over. Nationaal Park de Biesbosch biedt veel avontuur. Plus duurzaam slapen en eten. Zo kun je logeren in een kartonnen huis en smullen van vegan bitterballen, rabarberlimonade en groentekroketjes.

Kanoën in de Brabantse Biesbosch
Kanoën in de Brabantse Biesbosch

Een smalle kreek met overhangend groen. De peddels klieven door het water en met enige fantasie lijken we wel ontdekkingsreizigers in het Amazonegebied. Die drijvende tak verderop is net een kaaiman. Dan wordt het groene waas doorbroken door een blauwe flits. Een ijsvogel danst voor ons uit over het water. Een echte! Het wordt stil, alleen de vogels en het geluid van de peddels zijn nog te horen.

- Advertentie -

Nederland?

Ooit was het hier, in de Hollandse Biesbosch aan de rand van Dordrecht, een komen en gaan van griendwerkers. Zij sneden er wilgentenen voor manden en bezems. Tegenwoordig is de natuur de baas in de Kikvors of Otterpolder, bouwen de vogels hun nesten en graaft de bever er zijn geulen. Via het Wantij peddelen we het historisch deel van de polder in en passeren we de optrekjes waar de griendwerkers onder primitieve omstandigheden verbleven. De kreken worden nu zo smal en overwoekerd dat je er met de kano net aan doorheen kunt. Af en toe gaan we zelfs gestrekt onder een overhangende boomstam door. Is dit echt Nederland?

Ragout van oesterzwammen

We meren de kano terug aan bij de Stayokay en bestellen een drankje aan de bar. We nemen er bitterballetjes bij van oesterzwammenragout. Waarom zou je er rundvlees in stoppen? Ze smaken heerlijk. We huren een vrolijk oranje-blauwe fiets en maken een tochtje in de omgeving. Door de romantisch ogende oud-Hollandse polder aan de rand van Dordrecht fietsen we naar de pont over de Nieuwe Merwede. Die brengt ons in het Noord-Brabantse deel van de Biesbosch, waar we lepelaars en zilverreigers spotten en een kijkje nemen op het Museumeiland. De expositie vertelt over het ontstaan van dit voor Nederlandse begrippen enorme natuurgebied.

Ontembare natuur

Biesbosch
Museumeiland

De Biesbosch is een zoetwatergetijdengebied met een lange historie. Het ontstond in 1421, toen tijdens de Sint-Elisabethvloed in Holland en Zeeland de dijken doorbraken en vele polders overstroomden. Er vormden zich kreken, eilanden, zand- en slikplaten. Een bijna ondoordringbaar gebied dat zich tot op heden niet heeft laten temmen. Bijzonder is ook dat tijdens de Tweede Wereldoorlog verzetslieden en Engelse piloten zich hier wisten te verschuilen, onvindbaar voor de Nazi’s.

Eb en vloed imiteren

Op het Museumeiland is het omringende landschap van kreken, dijken, dammen, schuiven en sluisjes nagebouwd. Kinderen kunnen er experimenteren met het ritme van eb en vloed. Ze mogen ook door het water lopen en dat levert veel vrolijk gespetter op. Wij verfrissen onszelf met een glas rabarberlimonade, die door de licht zure smaak op deze warme dag lekker dorstlessend werkt.

Tiny House

Het Wikkelhouse, tiny house op de Stayokay camping
Het Wikkelhouse

Aan het eind van de middag staan we op de Stayokay-camping voor het Wikkelhouse. Hier gaan we de komende nacht slapen. Een tiny house van gerecycled karton met vriendelijk ogende ‘ronde’ hoeken. Het bestaat uit losse elementen van rond een mal gewikkeld golfkarton, dat goed isoleert en duurzaam is. En heel fijn voor ons niet-kampeerders: we hoeven niet naar het gemeenschappelijk toiletgebouw, want dit wikkelhouse bevat de elementen ‘douche’ en ’toilet’. In het keukentje maken we een bordje pasta met salade en genieten een avond lang op het terras van vogelgekwetter en voorbij varende bootjes.

Te voet door de polder

De volgende ochtend steken we vanuit het Biesboschcentrum Dordrecht over naar de Kikvors of Ottopolder die we gisteren vanuit de kano zagen. Het kleine pontje vaart op zonne-energie en zet ons in enkele minuten over het Moldiep. We beklimmen enkele hoge houten bruggetjes en volgen het Griendmuseumpad.

Nu kunnen we uitgebreid stilstaan bij bloeiende bloemen, een oude griend (rechthoekig wilgenveld) bekijken en de kotten betreden waar de griendwerkers kookten en sliepen. Waren zij aanvankelijk in zelfgebouwde rieten bouwsels overgeleverd aan de elementen, in de houten keten bleven ze al droog en later hadden ze in de stenen kotten zelfs een afgeschermde kookhoek.

Hard bestaan

Evengoed was het voor de griendwerkers een hard bestaan. Ze verbleven er van maandagochtend tot zaterdagavond en maakten jaarrond lange dagen. Alleen op zondag zagen ze hun familie en gingen ze naar de kerk. En de volgende ochtend roeiden ze in alle vroegte terug naar hun primitieve onderkomens. Als we terug bij de pont zijn zien we ‘m net wegvaren. Terwijl we een half uur wachten, lonkt aan de overkant het terras van de Biestro, waar we zo dadelijk gaan genieten van groentekroketjes en salade met geitenkaas. Een half uur wachten duurt best lang, maar na de verhalen over het harde leven van de griendwerkers malen wij vandaag nergens om.

Biesbosch
Verblijf van de griendwerkers
De beste reisgidsen

Netwerkwandelingen Zuid-Hollands Rivierenland

Met dit wandelgidsje maak je 15 wandelingen in het zuiden van Zuid-Holland, daar waar de grote rivieren naar zee stromen. De routes, met een lengte van 7 tot 16 km, maken gebruik van het knooppuntennetwerk. De auteurs hebben alvast de mooiste wandelingen voor je uitgezocht. Zoals de Kinderdijkroute, de Arkelse Lingeroute en de Kraamvrouwenroute. Ook de Hollandse Biesbosch komt in het gidsje aan de beurt. Voor als je wat verder wil wandelen dan de wandelroute in bovenstaande reportage (14 km, 70% onverhard).

Dus u kent de Biesbosch

In dit nationale park groeien riet en wilgen, zwemmen bevers rond en wordt drinkwater gespaard. We hebben het natuurlijk over de Biesbosch. Maar hoe goed kent u de Biesbosch? En als u zegt goed, weet u dat wel zo heel zeker? Dus u kent de Biesbosch? is bestemd voor mensen die denken dat ze Biesbosch kennen. Ze zijn er “al zo vaak geweest”, “ook in het museum”. Thuis hebben ze talloze boeken over de Biesbosch. Je hoeft ze niets meer te vertellen.
Nou, dat zullen we dan nog weleens zien. In negen korte hoofdstukken worden alle aspecten van het nationaal park behandeld. Telkens wordt de tekst onderbroken door (meerkeuze)vragen, waarin de veronderstelde kennis wordt getest. Achterin het boek kan iedereen nagaan hoe goed of slecht het met die kennis gesteld is. Wie durft?

De leukste hotels

Fan geworden van het Wikkelhouse? Lees het artikel over de Wikkelboat.

Hotel de Watertoren (langs de fietsroute) maakt verrassende lunches in het Poldercafé en biedt hotelkamers op hoogte.

Herberg de Kop van ’t Land (bij de pont over de Nieuwe Merwede) is een verfijnd vegetarisch restaurant, met vier hotelkamers.

Stayokay Dordrecht ligt midden in de Hollandse Biesbosch en biedt kleurrijke (familie)kamers, gezellige huiskamers en een bar. Je kan er kano’s en fietsen huren en kamperen aan het water.

Dit artikel werd eerder geplaatst in Het Laatste Nieuws (B).

- Advertentie -

Meest gelezen deze week

spot_img
- Advertentie -

Nieuwste reportages

- Advertentie -

Ontdek

- Advertentie -