HomeBestemmingenNederlandBrabantse Kempen: charme en gastvrijheid

Brabantse Kempen: charme en gastvrijheid

Of je nu bier drinkt in een eeuwenoude abdij, op de koffie gaat bij Den Bockenreyder of de sterren van de hemel eet in een treinwagon, Noord-Brabant doet zijn naam als gastvrije provincie eer aan. Te voet of met de fiets hoef je bovendien geen borrel af te slaan. Op stap in Tilburg en de Brabantse Kempen.

Brabantse Kempen

Zaterdag 11.00 uur: Trappist en textiel

De oude industriestad Tilburg verhipt in rap tempo en dat merken we meteen als we Pig & Rye (Nieuwstraat 28) binnen stappen. In de kamer-en-suite van een oud herenhuis stallen jonge mannen met baarden hemels geurende broden uit en wordt naast ons een indrukwekkend broodje varkensbuik met hot sauce geserveerd. Alles zelfgemaakt door Brit Luc Martin, die voor de liefde naar Tilburg verhuisde. Wij houden het bij koffie en fietsen daarna de stad uit richting de abdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven.

- Advertentie -

Bier en textiel

Het textielmuseum

De abdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven is een van de twee Nederlandse producenten van erkend trappistenbier. Om er te komen volgen we de blauwe La Trappe fietsroute (er zijn er vier in de Brabantse Kempen). Die voert ons over een lengte van 39 km langs bijna twintig adressen waar we een glas trappist kunnen bestellen. We genieten onderweg echter alleen van de bosrijke natuur en drinken ons eerste glas pas nadat we een kijkje hebben genomen in de brouwerij. Daar maken cisterciënzer monniken al sinds 1884 zes varianten trappist. Lekker met een stukje abdijkaas van het huis. Terug in de stad springen we even binnen bij het Textielmuseum. De collectie bevat een fijne mix van oud en nieuw. De oude Wollendekenfabriek houdt de historie van Tilburg als textielstad levend. En in tijdelijke exposities staan Dutch Design en het werk van internationale kunstenaars centraal.

Zaterdag 19.00 uur: Kok en …

Vanavond verkennen we de Spoorzone naast het treinstation. De oude loodsen, waar tot voor kort treinwagons en locomotieven gebouwd werden, vormen nu een populaire hang-out met een lekker ruig randje. Je kunt er skaten, dansen en vooral goed eten en drinken. Zoals in de Houtloods, waar we een plekje krijgen aan de keukenbar. “We bouwen de maaltijd op in kleine gerechtjes met vier smaken: fris, kruidig, rijk en zoet”, vertelt eigenaar Sander Overweg. Het is interessant om de koks op de vingers te kijken terwijl ze onverstoorbaar hun werk doen. Zelfs vragen stellen mag! We zijn onder de indruk van het resultaat: mooie en subtiel smakende gerechten waarin schijnbaar moeiteloos rekening is gehouden met onze wensen.

…wagon

Voor de laatste gang, koffie met frambozen cheesecake, verkassen we naar de naastgelegen eetbar de Wagon. In dit Belgische treinstel uit 1930 eten gasten in een coupé of nemen ze plaats aan de bar van de restauratiewagen. De sfeer is zo authentiek dat je verbaasd bent dat je uit het raam niet het landschap voorbij ziet razen, maar uitkijkt op langs flanerend uitgaanspubliek.

Zondag 11.00 uur: Landelijk genoegen

Brabantse Kempen

De zon schijnt en we stappen op de fiets om de Brabantse Kempen onder Tilburg te verkennen met de Landgoederenroute. De bijbehorende app attendeert ons op mooie en lekkere stopplekkjes. Aan dat laatste is in de meest bourgondische provincie van Nederland uiteraard geen gebrek. We genieten van het afwisselende landschap van bos, heide, vennetjes en oude boerderijen met gekleurde luiken. Dan slaan we even af naar de Biertuin, net over de Belgische grens bij Poppel. Bij een foodtruck in een gezellige tuin kunnen we terecht voor tosti’s, warme hapjes en Kempische streekbieren. Na een portie La Trappe quadruppel bitterballen en een glas Ravelse blonde van de Lustige Brouwers van Weelde kunnen we weer flink wat kilometers aan.

Het leven is goed

De fietsroute voert ons over rustige landwegen, smalle fietspaden en langs gemoedelijke dorpjes. “Het leven is goed in m’n Brabantse land” zong de band Oh Sixteen Oh Seven veertig jaar geleden en dat deuntje dringt zich vanzelf op tijdens deze tocht door de Brabantse Kempen. “De bossen, de vennen, de purperen hei. Een dorpje dat past in je hand. De Peel en de Kempen en de Meierij. M’n heerlijke Brabantse land.”

Maandag 10.00 uur: bokken en rovers

Brabantse Kempen
Herberg In den Bockenrijder

Het ging er in de Kempen niet altijd zo gemoedelijk aan toe. Dat valt af te lezen aan de verhalen over de Bokkenrijders, die in de 18de eeuw de zuidelijke Nederlanden onveilig maakten. Ze overvielen reizigers, staken boerderijen in brand en ontvoerden vrouwen. Naar deze roversbende is de diep in de bossen gelegen Herberg In den Bockenreyder genoemd. Het contrast tussen de wrede rovers en deze gemoedelijke oase is groot. Naast een ouderwetse waterput staat een laag rietgedekt huisje waar nog ‘net als vruger’ zand op de vloer wordt gestrooid en op frisse dagen een lekker haardvuur brandt. Voor we ons bij de haard gaan warmen, trekken we het bos in voor een wandeling door het beekdal van de Reusel. We wanen ons ver weg van Nederland op het drassige en soms overwoekerde pad langs het slingerende en vertakkende riviertje. Maar wat is het hier prachtig!

Als de kastelein gaat slapen

We komen het bos weer uit bij de vennen van de Mispeleindsche Heide. Een paradijs voor vogels en vanaf de uitkijktoren hebben we mooi zicht op zilverreigers, ganzen en lepelaars. Terug in de herberg zien we de glazen bier al op de bar staan en schuiven we bij de haard aan voor een lunch. De kaart is geschreven in de streektaal dus we laten ons verrassen met ‘un boerebördje mee krintemik, sneeke achteröt, roggebrôôd mee beleg en grôôte boterhamme mee toelaog’. Naast ons zit een man die als kind emigreerde naar Australië, maar geregeld terugkeert naar zijn Brabantse Land en dit kroegje. “Ik voel me hier helemaal thuis”, glundert hij vanachter zijn glas La Trappe quadruppel. Dat treft, hij mag hier net zo lang blijven als hij wil. Want Herberg In den Bockenreyder is dagelijks open ’tot de kastelein gao slaope’.

Brabantse Kempen
De beste reis-en wandelgidsen

De mooiste netwerkwandelingen: Hart van Brabant

Recent deel van de serie ‘De mooiste netwerkwandelingen’. Met deze gids wandel je langs knooppunten en zul je dus niet snel verdwalen.

De auteurs bieden je in de Brabantse Kempen en rond Tilburg onder meer de Bockenreyder-route, Ommetje Moergestel en Landgoed Gorp en Roovert-route Elmar, juli 2020).

Provinciewandelgids Noord-Brabant west

Leuke gids met 20 korte en lange wandelroutes in Noord-Brabant. Auteur Bart van der Schagt actualiseert ze geregeld, dus je gaat op pad met een route die ‘klopt’. Deze gids voert je door het buitengebied rond steden als Bergen op Zoom, Willemstad, Steenbergen, Roosendaal, Den Bosch en Tilburg. In de Brabantse Kempen wandel je onder meer langs de Reusel en door stille grensbossen.

De leukste hotels

Logeren in de Brabantse Kempen

Herberg Sint Petrus ligt vlakbij de gezellige Brink van Hilvarenbeek en biedt schone kamers met eigen sanitair en een goed ontbijt voor een schappelijke prijs. Er is een restaurant op de begane grond, maar de leukste adresjes vind je aan de Brink, zoals Grand Café de Zwaan.

The Old Garage biedt een thuis in Tilburg. De 4-persoonskamer heeft een eigen opgang en terras en is knus en comfortabel ingericht. Bij de overnachting is een heerlijk ontbijt inbegrepen, dat op de kamer wordt geserveerd. Zeer goed beoordeeld!

Dit artikel verscheen eerder in Het Laatste Nieuws (B).

- Advertentie -

Meest gelezen deze week

spot_img
- Advertentie -

Nieuwste reportages

- Advertentie -

Ontdek

- Advertentie -