Hollandse Biesbosch: dichtbij of ver weg?

Een smalle kreek met overhangend groen. De peddels slaan op het water en met enige fantasie lijk je wel een ontdekkingsreiziger. Die drijvende tak is net een kaaiman. Dan wordt het groene waas doorbroken door een blauwe flits. Een ijsvogel danst over het water. Een echte! Welkom in de Hollandse Biesbosch, ‘Holland’ op zijn ruigst.

Griendwerkerskeet in de Hollandse Biesbosch
Griendwerkerskeet

De Biesbosch is een zoetwatergetijdengebied met een lange historie. Het ontstond in 1421, toen tijdens de Sint-Elisabethvloed in Holland en Zeeland dijken doorbraken en polders overstroomden. Er vormden zich kreken, eilanden, zand- en slikplaten. De Biesbosch is nu een Nationaal Park, dat je vanuit Dordrecht (Hollandse Biesbosch), Werkendam en Drimmelen (Brabantse Biesbosch) per boot en te voet leert kennen.

Met peddel

In een kano varen we vanuit Biesboschcentrum Dordrecht het drukbevaren Moldiep op. Al snel gaan we links onder een hoog bruggetje de Oudemanskil op. Het wordt stil, alleen de vogels en het geluid van de peddels zijn nog te horen. Ooit was het in de Hollandse Biesbosch een komen en gaan van griendwerkers, die wilgentenen sneden voor manden en bezems. Nu is de natuur de baas in de Kikvors of Otterpolder, bouwen de vogels hun nesten en graaft de bever er zijn geulen. Via het Wantij peddelen we het historisch deel van de polder in en passeren we de keten waar de griendwerkers onder primitieve omstandigheden verbleven. De kreken worden nu zo smal en overwoekerd dat je er met de kano net aan doorheen kunt. Af en toe ga je zelfs gestrekt onder een overhangende boomstam door. Spannend!

Te voet

Met de Zonnepont steken we het Moldiep nogmaals over en verkennen de polder te voet over het Griendmuseumpad (5,2 km). Nu kunnen we uitgebreid stilstaan bij bloeiende bloemen, een oude griend (rechthoekig wilgenveld) bekijken en de keten betreden waar de griendwerkers kookten en sliepen. Waren zij aanvankelijk in rieten bouwsels overgeleverd aan de elementen, in de houten keten bleven ze droog en later hadden ze in de stenen keten zelfs een afgeschermde kookhoek.

De Hollandse Biesbosch praktisch

Nationaal Park De Biesbosch

Kano’s, roei- en fluisterboten huur je bij de bezoekerscentra in Dordrecht (Hollandse Biesbosch) en Drimmelen (Brabant). Er zijn routes van twee tot vier uur. Hier en vanuit het Biesbosch Museumeiland in Werkendam kun je ook mee met rondvaarten. De Dordrechtse Zonnepont steekt minimaal elke 30 minuten het Moldiep over en kost € 2 retour. Meer informatie vind je bij Nationaal Park De Biesbosch. Meer informatie over het Griendmuseumpad vind je op wandelingen.info.

De beste reisgidsen

Netwerkwandelingen Zuid-Hollands Rivierenland

Met dit wandelgidsje maak je 15 wandelingen in het zuiden van Zuid-Holland, daar waar de grote rivieren naar zee stromen. De routes, met een lengte van 7 tot 16 km, maken gebruik van het knooppuntennetwerk. De auteurs hebben alvast de mooiste wandelingen voor je uitgezocht. Zoals de Kinderdijkroute, de Arkelse Lingeroute en de Kraamvrouwenroute. Ook de Hollandse Biesbosch komt in het gidsje aan de beurt. Voor als je wat verder wil wandelen dan de wandelroute in bovenstaande reportage (14 km, 70% onverhard).

Dus u kent de Biesbosch

In dit nationale park groeien riet en wilgen, zwemmen bevers rond en wordt drinkwater gespaard. We hebben het natuurlijk over de Biesbosch.

Maar hoe goed kent u de Biesbosch? En als u zegt goed, weet u dat wel zo heel zeker? Dus u kent de Biesbosch? is bestemd voor mensen die denken dat ze Biesbosch kennen. Ze zijn er “al zo vaak geweest”, “ook in het museum”. Thuis hebben ze talloze boeken over de Biesbosch. Je hoeft ze niets meer te vertellen.

Nou, dat zullen we dan nog weleens zien. In negen korte hoofdstukken worden alle aspecten van het nationaal park behandeld. Telkens wordt de tekst onderbroken door (meerkeuze)vragen, waarin de veronderstelde kennis wordt getest. Achterin het boek kan iedereen nagaan hoe goed of slecht het met die kennis gesteld is. Wie durft?

De leukste overnachtingen

Slapen aan het water

Wikkelhouse op de Stayokay-camping in de Hollandse Biesbosch
Het Wikkelhouse

Aan het eind van de middag staan we op de Stayokay-camping voor het Wikkelhouse waarin we de komende nacht gaan slapen. Een tiny house van gerecycled karton met vriendelijk ogende ‘ronde’ hoeken. Het bestaat uit losse elementen van rond een mal gewikkeld golfkarton, dat goed isoleert en duurzaam is. En heel fijn voor ons niet-kampeerders: we hoeven niet naar het gemeenschappelijk toiletgebouw, want dit wikkelhouse bevat de elementen ‘douche’ en ‘toilet’. In het keukentje maken we een bordje pasta met salade en genieten een avond lang op ons terras van de Hollandse Biesbosch met zijn vogelgekwetter en voorbij varende bootjes.

Slapen op het water

Logeren op het water kan ook bij de Stayokay in Dordrecht: in de Ecolodge. Een drijvende hotelkamer met eigen kano en uitkijktoren. Dit unieke houten logeeradres ligt midden in de natuur, zo’n 2 km van de Stayokay. Vanaf je steiger vaar je zo het hart van de Hollandse Biesbosch in en ‘s avonds kun je in bed sterren kijken tot je ogen dichtvallen. Twee nachten B&B voor 2 personen: € 195.

Je kan de (Brabantse) Biesbosch ook makkelijk bezoeken tijdens een meerdaagse tocht met de Blokhutboot.

Dit artikel is een update van een artikel dat eerder verscheen in VLOT Magazine.

Ook leuk om te lezen

Ontdek

Op culinaire tocht door de Portugese Alentejo

Kaasjes om te lepelen, gerookte worst en zacht-zoete kastanjelikeur. Lekkerbekken plannen een rondreis door...

In Bath met Jane Austen

Bath heeft de enige warmwaterbron van Engeland en plukt daar al eeuwenlang de vruchten...

Voerstreek: Belgische taalstrijd in een notendop

De Belgische Voerstreek is steeds populairder als reisbestemming voor Belgen en Nederlanders. Met zijn...

3 x Forteiland: spoken en voor pampus liggen

Forteiland IJmuiden, Pampus en Vuurtoreneiland. Lang lagen ze onzichtbaar te wezen in de wateren...

SS Rotterdam: grandeur aan de Maas

Veertig jaar bevoer stoomschip de Rotterdam de wereldzeeën. Als cruiseschip en lijndienst tussen Rotterdam...

Lazio: de rustige buur van Toscane en Umbrië

Op een boogscheut van Toscane en Umbrië ligt de onbekende regio Lazio haar bezoekers...

Categorieen