El Hierro: ontdek het ‘kontje van Europa’

De grote onbekende. Dat mag je gerust zeggen van het kleinste Canarische eiland El Hierro. Als liefhebber van natuur en een authentieke sfeer weet je dan genoeg. Met haar kromme bomen, rotsbaden in zee, schitterend gelegen hotelletjes en dramatische uitzichten is El Hierro echt de moeite van een reis waard.

El Hierro
De vuurtoren van Orchilla

Door een nevelig woud van druipende bomen dalen we af van het hooggelegen binnenland van El Hierro. Krijgen we de zon nog te zien vandaag en kan die warme trui al uit? Ja hoor, de eerste zonnestraal prikt door de nevel en een regenboog wijst aan waar we de pot met goud kunnen vinden. En dan ineens is daar blauwe lucht, zon en een weidse vlakte met lavavelden, vulkaankegels en groene wolfsmelk. We zetten de auto aan de kant van de weg en dalen te voet af naar de vuurtoren. Dit is de meest zuidwestelijke punt van Europa. Vaar je vanaf hier naar het westen, dan kom je pas in Puerto Rico of Cuba weer aan land. Het is ook het startpunt van de GR 131, het wandelpad dat alle Canarisch eilanden aandoet en via Madeira en de Azoren naar het Europese vasteland oversteekt.

Onderzeese vulkaan

El Hierro
Op het bankje voor Tasca La Laja

We volgen het pad langs zee, tot we via een trapje kunnen afdalen voor wat verkoeling. Zo snel kan het gaan op El Hierro. Van mistige kou tot lekker warm. Andere toeristen zien we hier niet en op zoek naar een bar of restaurant rijden we door naar La Restinga. In dit charmante vissershaventje schijnt zo’n 300 dagen per jaar de zon. Er is dan ook ruim keuze aan vakantiehuisjes en bars. Met een glas eilandwijn schuiven we aan op het bankje voor visserskroeg Tasca la Laja en maken een praatje met de bejaarde heren naast ons. Een van hen vertelt hoe in 2011 voor de kust van La Restinga een actieve onderzeese vulkaan ontstond. “De schrik zat er even goed in”, lacht hij. “En vele honderden mensen verlieten het eiland. Ik niet hoor. Het zal mijn tijd wel duren.”

Rug in de wind!

El Hierro
Jeneverbesboom in El Sabinar

Een hoge bergrug slingert van het noordwesten naar het noordoosten van El Hierro. Wij nemen er een kijkje in het woud El Sabinar. Hier komt de soms geselend harde passaatwind vanaf de Atlantische Oceaan aan land. De bewoners van het bos, eeuwenoude jeneverbesbomen, keerden hun rug naar de wind en hangen geregeld horizontaal boven de grond. Ze zijn zo bijzonder dat ze het symbool van het eiland vormen. De wandeling door het bos brengt ons bij Mirador de Bascos. Vanaf deze rotspunt kijken we uit over de zonnige vallei El Golfo langs de noordkust. De vallei ontstond toen ooit een vulkaan door erosie afbrak en een deel van het eiland mee in zee sleurde. Het risico van erosie bestaat nog altijd en het uitkijkpunt is er deels om afgesloten. Maar het zicht op de tot wel duizend meter hoge rotswand is er niet minder om.

Brug in zee

Langs de kust rijden we verder naar het oosten. De vallei is bedekt met bananenplantages, wijngaarden en lieflijke dorpjes. De kust is wat minder lieflijk, hoge golven beuken er tegen de rotsen. Voor een zeebad kunnen we terecht is een van de natuurlijk gevormde zeebaden. Zoals Charco Azul, een beschut, blauw-groen bad, dat deels in een grot ligt. Vanaf de parkeerplaats leidt een smal pad erheen. Het is een fotogenieke plek en dat geldt voor veel plaatsen op El Hierro. Zoals het zicht op de witte klokkentoren van het kerkje van La Frontera. Deze staat eenzaam op de top van een lavaheuvel, met op de achtergrond een dramatisch steile rotswand. Of het natuurstenen hotel Punta Grande, geflankeerd door een diepblauwe zee met witte golven en op de voorgrond een stenen ‘brug’ in zee.

El Hierro
Het kerkje van La Frontera

César Manrique

Het verbaast ons niet dat de beroemde kunstenaar César Manrique, die zoveel moois deed voor zijn eiland Lanzarote, zijn oog liet vallen op El Hierro. Op de rand van een 800 meter hoge rotswand boven El Golfo bouwde hij Mirador de la Peña, een uitzichtpunt van glas en ruwe steen. Het gaat zo mooi op in de omgeving dat we op de parkeerplaats alleen een onopvallend huisje met schuin dak zien. We dalen wat trappen af, gaan het restaurant binnen en staan dan voor een glazen wand met panoramisch uitzicht. Op de vallei, de zee en Roque de Salmor, een rotsformatie voor de kust. Langs een wandelpad met in de rotsen ingebouwde zitjes genieten we van een nog weidser uitzicht.

De diepte in

We zijn hier aangekomen op de vruchtbare hoogvlakte rond hoofdstad Valverde, waar het landschap wat doet denken aan dat van Noord-Engeland. Op de met ruwe stenen omheinde weitjes grazen zelfs koeien, vrij zeldzaam in de Canarische regio. Voordat we de boot terug naar Tenerife nemen dalen we nog één keer af naar zeeniveau, in Pozo de las Calcosas. Een kaarsrechte weg loopt dood op een parkeerplaats, waar wat huisjes staan en verder niks. Pas als we na het laatste huis over de rand kijken, zien we waar we voor komen. In de diepte tussen een rotswand en de zee is een wat rommelige nederzetting te zien van huizen met strodaken. Ze staan dicht op elkaar en lijken te schuilen tegen de elementen. Via een ruw geplaveide trap dalen we zo’n honderd meter af en staan dan in het dorp.

Ruwe charme

Een deel van de natuurstenen huisjes is liefdevol gerestaureerd, met het houtwerk fris in de verf en een bankje voor de deur. Er zijn er ook met ingestort dak en verveloze deuren, wat het dorp net dat aantrekkelijk ruige tintje geeft. Door een bochtig straatje met kleurig plaveisel lopen we naar de twee charcos waarin we het stof van ons af spoelen. “Het dorp wordt vooral in het weekend bewoond door eilanders. Toeristen komen hier alleen even kijken”, vertelt een jonge vrouw die aan de rand van het bad ligt te zonnen. Ze kijkt omhoog langs de rots en verzucht. “Het is dan ook een heel gesjouw met je koffers op die trap.” Goede kans dus dat Pozo de las Calcosas haar ruwe charme zal weten te behouden. Net als de rest van El Hierro.

Ook de moeite waard

● Vanuit de veerhaven Estaca kan je een prachtige kustroute volgen tot de direct aan zee gelegen Parador de El Hierro, een luxueus staatshotel.

● Museumdorp Guinea toont een reconstructie van een historische nederzetting, van ver voor de Spanjaarden El Hierro veroverden (aan de weg tussen La Frontera en Las Puntas).

● In Pozo de Salud borrelt geneeskrachtig water op en kun je gezond kuren.

El Hierro
Parador de El Hierro
El Hierro praktisch

Reisinformatie

Erheen: Vanaf Tenerife Norte vlieg je met Binter Canarias naar El Hierro. Veel leuker: neem de veerboot uit Los Cristianos, met geregeld dolfijnen in zicht.
Beste tijd: het hele jaar zonnig en warm, maar neem in de winter ook warme kleren mee. Dan is het bovenop El Hierro vaak fris en mistig.
Toeristische info: www.elhierro.travel
Wandelen op El Hierro: www.wandelingen.info

De beste reisgidsen

Reishandboek Tenerife, La Gomera & El Hierro

In onze eigen reisgids nemen we je mee naar de mooiste plekjes van Tenerife en La Gomera. En we gaan naar El Hierro, waar geen andere (recente) Nederlandse reisgids oog voor heeft. Veel wandelen uiteraard, tips voor de leukste hotels en restaurants, uitgebreide beschrijvingen van de mooiste steden en persoonlijke blogjes over dagelijkse onderwerpen als… koffie, fluiten en de vegetarische keuken. Elmar, 2018

Walking La Gomera and El Hierro

Engelstalige wandelgids met dagwandelingen en een dag-tot-dag beschrijving van de langeafstandspaden GR 131 en GR 132. Compleet met kaartjes en praktische informatie. Verkrijgbaar als paperback en ebook.

Cicerone Press, ebook 2020.

Trekking in the Canary Islands

In deze Engelstalige gids neemt Paddy Dillon je mee langs de GR131, het langeafstandspad dat alle Canarische eilanden met elkaar verbindt. Hij begint op Lanzarote en wandelt in 32 etappes (563 km) naar El Hierro.

Cicerone Press, 2020

De leukste hotels

Logeren op El Hierro met uitzicht op zee

Casita Abuela Estebana is een romantisch natuurstenen huisje met uitzicht op zee. Het is comfortabel ingericht, met keuken en badkamer, wasmachine, televisie en een ruime voorraad handdoeken en kost vanaf € 186, 3 nachten logies voor 2 personen.

Slapen in Hotel Punta Grande is een echte belevenis. Het natuurstenen huis staat op een uitstekende rots in zee en heeft vier kamers. Hier word je echt door de zee in slaap gewiegd. Vanaf € 108, voor 2 personen met ontbijt.

Apartementos Pozo de la Salud is een goede en zeer aantrekkelijk geprijsde optie in het westelijk deel van El Golfo. De eenvoudig maar compleet ingerichte appartementen bieden uitzicht op zee. Vanaf € 45, logies tot 4 personen.

Vivienda Vacacional La Roca: ruime appartementen met zeezicht in La Restinga. Een fijne plek voor een langer verblijf: elk appartement is voorzien van een complete keuken en een balkon.

Ook leuk om te lezen

Ontdek

Op culinaire tocht door de Portugese Alentejo

Kaasjes om te lepelen, gerookte worst en zacht-zoete kastanjelikeur. Lekkerbekken plannen een rondreis door...

In Bath met Jane Austen

Bath heeft de enige warmwaterbron van Engeland en plukt daar al eeuwenlang de vruchten...

Voerstreek: Belgische taalstrijd in een notendop

De Belgische Voerstreek is steeds populairder als reisbestemming voor Belgen en Nederlanders. Met zijn...

3 x Forteiland: spoken en voor pampus liggen

Forteiland IJmuiden, Pampus en Vuurtoreneiland. Lang lagen ze onzichtbaar te wezen in de wateren...

SS Rotterdam: grandeur aan de Maas

Veertig jaar bevoer stoomschip de Rotterdam de wereldzeeën. Als cruiseschip en lijndienst tussen Rotterdam...

Lazio: de rustige buur van Toscane en Umbrië

Op een boogscheut van Toscane en Umbrië ligt de onbekende regio Lazio haar bezoekers...

Categorieen