Giethoorn: vind rust in ‘Hollands Venetië’

Een lint van houten bruggen, boerderijen op eilandjes en water rondom. Giethoorn is een wereldberoemde toeristische attractie. Dat je er ook een wereld aan ongerepte natuur kunt ontdekken is minder bekend. Hoog tijd voor een waterrijke ontdekkingstocht.

Punteren dwars door Giethoorn

Giethoorn werd rond 1230 gesticht door een groep flagellanten (zelfgeselaars) uit het Middellandse Zeegebied. Zij ontvluchtten hun woongebied toen daar pest en watersnood heerste. Giethoorn kreeg zijn huidige vorm pas veel later, toen turfstekers de omgeving afgroeven. Het merengebied rondom Giethoorn ontstond en in het dorp kwamen de boerderijen op eilandjes te staan. Ze waren omgeven door slootjes en slechts bereikbaar via een brug. Die bruggen moesten hoog zijn, zodat er turfschepen onderdoor konden varen. Dat lint van houten bruggen geeft Giethoorn een uniek aanzien. Dat wist Bert Haanstra al toen hij er in 1958 zijn beroemde film Fanfare maakte. Daarna kwam de bezoekersstroom op gang die nog altijd voortduurt. Maar vanaf september, als de meeste bustoeristen weer naar huis zijn, keert de rust terug in ‘Hollands Venetië’.

Zwanen en trilveen

Zwanenfamilie

Historisch Giethoorn is autovrij. Vanaf de parkeerplaats buiten het dorp wandel je naar het Binnenpad, waar je restaurants, souvenirs en bootverhuurbedrijven vindt. De meeste toeristen beperken zich tot een rondje van een uur met de punter of fluisterboot. Heen door de dorpsgracht en terug over het meer, de Bovenwijde. Het is echter veel leuker om de boot voor langere tijd te huren. Vanaf de Bovenwijde vaar je zo de natuur in van Nationaal Park de Wieden. Daar kun je vanuit sloten, trekgaten, kolken en vaartjes vogels spotten en uitkijken op hooiland, moerasbos en rietkragen. Bijzonder is het trilveen: drijvend land van resten water- en moerasplanten, dat op den duur een dikke veenlaag vormt.

Zwanenmeer

Je kan ook de dorpsgracht in zuidelijke richting volgen. Je vaart door een rustig, maar even schilderachtig stukje Giethoorn en komt uit in de Zuideindiger Wiede. Dit water wordt ook wel Zwanenmeer genoemd. In het najaar verzamelen zich hier zwanen voor de grote trek. Het zijn er soms zoveel dat het water ‘wit’ ziet van de veren.

Routes

Natuurmonumenten biedt vanuit Giethoorn of zusterdorp Dwarsgracht drie gemarkeerde kanoroutes door de Wieden van 9 of 10 km. Je kan ook zelf met een kaart een tochtje uitstippelen. Voor het Zwanenmeer heb je geen routebeschrijving nodig. De dorpsgracht volgen is voldoende.

Giethoorn praktisch

Kano’s, punters en fluisterboten huur je in Giethoorn bij B&B Mol/Groenewegen of hotel-restaurant De Kruumte. In Dwarsgracht verhuurt café-restaurant De Otterskooi kano’s en fluisterboten.

De leukste hotels

Logeren in Giethoorn

Gieters Grietje is een prachtige naam voor een … chalet. Van buiten niet heel inspirerend, maar het interieur maakt veel goed. Het chalet is compleet ingericht, met keuken en badkamer. Je kijkt uit op het water en heb een fijn zitje buiten. Vriendelijke en behulpzame eigenaren.

In B&B de Galeriet kan je ook appartementen huren, maar wordt op verzoek ook een uitgebreid ontbijt verzorgd. Fijne plek hartje historisch Giethoorn.

Dwarsgracht is het ‘kleine zusje’ van Giethoorn: schilderachtig, maar minder toeristisch. Je overnacht er betaalbaar aan het water bij Boer Klaas. De boerderijkamers hebben een eigen ingang, badkamer, zitje en keuken. Heel bijzonder plekje en niet met de auto bereikbaar.

Deze reportage is eerder verschenen in VLOT Magazine.

Ook leuk om te lezen

Ontdek

Op culinaire tocht door de Portugese Alentejo

Kaasjes om te lepelen, gerookte worst en zacht-zoete kastanjelikeur. Lekkerbekken plannen een rondreis door...

In Bath met Jane Austen

Bath heeft de enige warmwaterbron van Engeland en plukt daar al eeuwenlang de vruchten...

Voerstreek: Belgische taalstrijd in een notendop

De Belgische Voerstreek is steeds populairder als reisbestemming voor Belgen en Nederlanders. Met zijn...

3 x Forteiland: spoken en voor pampus liggen

Forteiland IJmuiden, Pampus en Vuurtoreneiland. Lang lagen ze onzichtbaar te wezen in de wateren...

SS Rotterdam: grandeur aan de Maas

Veertig jaar bevoer stoomschip de Rotterdam de wereldzeeën. Als cruiseschip en lijndienst tussen Rotterdam...

Lazio: de rustige buur van Toscane en Umbrië

Op een boogscheut van Toscane en Umbrië ligt de onbekende regio Lazio haar bezoekers...

Categorieen