HomeSpanjeCanarische eilandenTenerife-Noord: hip, ruig en groen

Tenerife-Noord: hip, ruig en groen

Met zeezicht naar de opera. Zwemmen in een kunstwerk. En de sterren van de hemel eten in een simpel restaurant. Is dat Tenerife? Ja, het grootste en populairste Canarisch eiland heeft veel meer te bieden dan zon, strand en feesten. Ga mee naar Tenerife-Noord en bezoek enkele prachtige steden.

Tenerife-Noord
Piscinas naturales in Garachico

Ruimteschip

Het is goed koffie drinken in een ruimteschip. Zeker als de zon schijnt, je uitkijkt op zee en wordt omgeven door zachte klassieke muziek. Een ruimteschip? Het kan ook een schelp zijn, reptiel of spinnaker. Want dat is waar bezoekers het concertgebouw (Auditorio) van Santa Cruz de Tenerife zoal mee vergelijken. Ze koesteren de akoestiek, maar moesten wennen aan de stijl van sterarchitect Santiago Calatrava. Diens Congresgebouw aan de overkant van de weg deed critici zelfs denken aan ongedierte. Het gaat dan ook officieus door het leven als la cucaracha (de kakkerlak).

- Advertentie -

Speelse bieb

Tenerife-Noord
De bibliotheek in het TEA

Het in de zon blikkerende Auditorio was vanochtend het eerste dat we zagen van de eilandhoofdstad in Tenerife-Noord. Maar het is niet het enige beeld bepalende gebouw. Als we over de boulevard de stad in wandelen, valt ons oog op TEA, het kunstcentrum van Tenerife. Een strak vormgegeven, in glas en donker beton opgetrokken gebouw. Het huisvest een expositieruimte, restaurant en filmzaal. Plus een schitterende bibliotheek, met druppelvormige lampen en speelse vensters in de muur. Getekend door het Zwitserse duo Herzog & De Meuron, die ook de make over van het historische Plaza de España uitvoerden.

Weg met Franco!

Plaza de España wordt nu gedomineerd door een kunstmatig meer met de witte vloer en het blauw-groene water die doen denken aan het werk van César Manrique. Aan het water staan twee ruw stenen paviljoens met uitbundig begroeid dak. Het leidt allemaal handig de aandacht af van het bombastische Monument voor de Gevallenen uit de Franco-dictatuur. Herinneringen aan Franco zie je wel vaker op de Canarische Eilanden. De generaal was hier gouverneur toen hij in 1936 de staatsgreep beraamde die Spanje tot 1975 in een dictatuur onderdompelde. “Ze hadden dit beter kunnen afbreken”, bromt de bejaarde meneer die ons naar de monsterlijke beeldenrij ziet kijken. “Maar zelfs in 2010 werd nog rekening gehouden met Franco’s vriendjes.”

Goede kost voor bijna niets

Verreweg de meeste toeristen logeren in het droge, zonnige zuiden van Tenerife. Dat is best jammer, want een uurtje rijden naar Tenerife-Noord wacht een andere wereld. Met groene bergen en schaduwrijke dorpspleintjes. Zoals in Tierra del Trigo, waar we ’s ochtends vers gebakken brood en pikante schapenkaas kopen in de knusse dorpswinkel. En ’s avonds hebben we de keuze uit café l’Ermita op het plein of de kookkunsten van gastvrouw Teresa op Finca de la Hacienda. Voor beide geldt: goede kost voor bijna niets en verwennerij met lokale wijn en likeur. Het zuiderse strand van Los Cristianos lijkt hier ver weg, maar we kijken vanuit ons appartement evengoed over zee uit tot het eiland La Palma.

Dramatische natuur

‘Schilderen’ met vulkaanzand

Na het ontbijt rammelen we met onze huurauto over de bochtige weg van Tierra del Trigo naar beneden. Langs de kust rijden we naar het stadje La Orotava. Het is niet ver, maar we stoppen bij elk bord langs de weg dat ons een mooi uitzicht belooft. En het valt nooit tegen. Tenerife-Noord is dramatisch mooi. IJzingwekkend steile rotsen die van grote hoogte in zee storten, groene valleien. En oude stadjes met kleurige huizen en zeeweringen waarop de golven stukslaan.

Vulkanisch tapijt

La Orotava ligt in een vruchtbare vallei, waar de Spaanse veroveraars zich sinds de 16de eeuw vestigden. Hun prachtige huizen met houten balkons zijn nu vaak ingericht als museum, hotel of restaurant. In een ervan zien we een verrassend ’tapijt’ in wording. De kunstenaar strooit gekleurd vulkaanzand uit tot een schilderij met de beeltenis van Jezus Christus. “Het is een traditie van Orotava”, vertelt hij. “We maken de tapijten voor onze belangrijkste feestdag Sacramentsdag. Dan gedenken we dat de Verlosser zich aan ons aanbood in de gedaante van brood en wijn.” De rest van het jaar is de bijzondere kunst gelukkig ook te zien in dit Casa del Turista en tapijtmuseum Alfombras aan de overkant. Voor de lunch stappen we binnen in het sfeervolle Casa Lercaro. Op de met kinderkopjes geplaveide patio genieten we van verse inktvis en wijn uit de Orotava-vallei.

Veilig en stijlvol zwemmen

Door de passaatwind en de hoge golven is zwemmen in zee langs de noordkust vaak niet verantwoord. In de stadjes Garachico en Punta del Hidalgo kun je echter zwemmen in piscinas naturales, natuurlijk gevormde zoutwaterbaden. Ook Santa Cruz en havenstad Puerto de la Cruz bieden de mogelijkheid tot zwemmen. Hier deed men daarvoor een beroep op César Manrique. De beroemde kunstenaar van Lanzarote ontwierp waterparken Marítimo en Lago Martiánez. Beide relaxcomplexen met zeewaterbaden. De grillig gevormde bassins, waarin het lichtblauwe water afsteekt tegen het witgeschilderde steen, zijn afgezoomd met vulkaanstenen tuintjes van vetplant, cactus en palm. Na een zilte duik wandelen we vanuit Puerto de la Cruz over het zwarte strand naar de oude visserswijk Punta Brava.

Tenerife-Noord
Door César Manrique ontworpen zwembad in Santa Cruz

Onstuimig en vriendelijk

Het ‘gouden uurtje’ is aangebroken en bewoners van Punta Brava genieten van de laatste zonnestralen. Op een stoepje voor hun huis drinkt een jong stel bier terwijl hun kinderen herrie maken met lege blikjes aan een touw. Wij hangen over de zeewering en kijken naar de samenklonterende gekleurde huizen. Soms schaamteloos verveloos, bovenop de zwarte rotsen en daaromheen de zee. Punta Brava betekent iets als ‘onstuimige kaap’, heel toepasselijk. Maar ‘bravo’ kan ook ‘vriendelijk’ zijn en dat gevoel overheerst nu we hier rondlopen. Het is een oase van rust op het drukke Tenerife. Hier geen bars en souvenirwinkeltjes, de bewoners letten zelfs niet op ons. Aan het eind van Calle Victor Machado staat naast een uitzichtpunt een kleine kapel, met op het bankje ernaast twee oude dames. Ze groeten vriendelijk, zonder hun gesprek te onderbreken.

Kruip-door-sluip-door

Wandelen door Punta Brava is een kwestie van kruip-door-sluip-door. Steegjes lopen dood of eindigen bij een trap naar zee. En soms moet je een stuk teruglopen om via een volgend steegje terug aan zee te komen. Pas aan de oostkant van de wijk stuiten we op twee terrasjes aan zee. Het is moeilijk kiezen. Caldoso is gezellig ingericht en heeft een gevarieerde menukaart. Níspero heeft een kaal terras met plastic meubilair. Toch kiezen we voor de laatste, vanwege het weidse uitzicht op zee en omdat het qua ruigheid zo past bij de omgeving. De kok toont een bord rauwe vis, vraagt ons welke hij mag klaarmaken en even later staat het eten op tafel. Op de terugweg komen we langs de nu geopende kapel. De ene dame staat bij de deur en de andere zit binnen naast het altaar. Als cerberussen bewaken ze hun fort.

Dit artikel is eerder geplaatst in Het Laatste Nieuws

Niet missen

De lekkerste taartjes van Tenerife-Noord eet je in Buenavista del Norte. Patissier El Aderno maakt kunststukjes van amandel, cacao, ei, wijn en zoete aardappel. Zoals Mousse de Teide, een piramide van bruine en witte chocolade.

Sacramentsdag valt op de tweede donderdag na Pinksteren. Het Stadhuisplein in La Orotava is dan bedekt met zandtapijten en de bewoners gaan in processie door de stad.

Guachinche restaurants zijn tijdelijke eetlokalen in Tenerife-Noord, vaak bij een wijnboer in de schuur, waar je simpel maar verrassend eet ’tot de oogst is op gedronken’. Download de Guachapp of typ in Google ‘Guachinche Tenerife’ in voor een actueel overzicht.

Het mooiste strand van Tenerife vind je aan de rand van Santa Cruz. Het witte zand in San Andres werd geïmporteerd uit de Sahara en dankzij golfbrekers kun je er veilig zwemmen.

Meer informatie over je vakantie op Tenerife.

Tenerife-Noord
De zon gaat onder bij Punta Brava
De beste reisgidsen

Reishandboek Tenerife, La Gomera & El Hierro

In onze eigen reisgids nemen we je mee naar de mooiste plekjes van Tenerife en La Gomera. En we gaan naar El Hierro, waar geen enkele Nederlandse reisgids aandacht aan besteedt. Veel wandelen en tips voor de leukste hotels en restaurants.

Uitgebreide beschrijvingen van de mooiste steden en persoonlijke blogjes over onderwerpen als… koffie, fluiten en de vegetarische keuken. Elmar, 2018

Rother Wandelgids Tenerife

Dé reisgids voor wie veel wil wandelen. Met in de inleiding (beperkt) toeristische informatie over het eiland (geen logeertips). De gids bevat 70 wandelroutes. Met 19 routes in het Anaga-gebergte en 12 routes in de buurt van de Teide. Ze variëren van enkele uren tot een hele dag en zijn opgedeeld in 3 niveau’s (makkelijk tot zwaar).

Duidelijke routebeschrijvingen, met foto’s, kaartje, staafdiagram over klimmen en dalen en achtergrondinformatie. Aanrader! Elmar, 2014

Wat & Hoe Tenerife en La Gomera

De compacte Wat & Hoe reisgids Tenerife & La Gomera bevat insider tips, ‘must see’ plekken, en uitklapkaarten om het meeste uit je bezoek aan deze Canarische eilanden te halen. Met de Top 10-selectie, duidelijke wandelkaarten en een overzicht van de beste hotspots biedt Wat & Hoe Tenerife & La Gomera je alle informatie die je nodig hebt. Kosmos Uitgevers, 2023

De leukste hotels

Bijzondere overnachting

De meeste reizigers boeken hun vakantie op Tenerife inclusief vlucht, huurauto en hotel of appartement. Daarvoor bevelen wij Eliza was here aan: bijzondere en kleinschalige locaties. Eliza slaat linksaf waar anderen rechts afslaan, en dat pakt op het vaak drukke Tenerife prima uit.

De fijnste plekjes vind je in Tenerife-Noord en midden van het eiland. Zoals Finca la Hacienda, waar je wordt opgenomen in een hartelijke familie, die ook nog eens uitstekende lokale gerechten serveert. Of Isla Baja Suites in Garachico, waar je huisgemaakte taarten krijgt bij het ontbijt.

Logeren in Santa Cruz de Tenerife

Toch liever rondreizen in Tenerife-Noord en verschillende hotels uitproberen?
Op loopafstand van het Palmetum en Auditorio logeer je vorstelijk en met zeezicht in Dream Heights. Het appartement is volledig ingericht met keuken, badkamer en balkon. Vanaf € 65, logies voor 2 personen. Kwaliteit voor een lage prijs vind je in de kleurrijke B&B van gastvrouw Chema: Tenerife Rooms. Je logeert zo’n 2 km van zee, maar bent er met de tram in enkele minuten. Kamers met eigen of gedeelde badkamer en ’s ochtends een goed ontbijt. Vanaf € 39, voor 2 personen met ontbijt (Avenida de las Islas Canarias 41 planta 1, T +34 607 725 564).

- Advertentie -

Meest gelezen deze week

spot_img
- Advertentie -

Nieuwste reportages

- Advertentie -

Ontdek

- Advertentie -