Ille-Rance kanaal: open de sluizen!

De ruige en romantische kust, met hoge golven en eilandjes in de verte. Daar staat Bretagne om bekend. Je kunt er echter ook genieten van kalme waterwegen door het binnenland. Zoals het Ille-Rance kanaal met zijn vele sluisjes, dat uitmondt in de Rance. En die voert je weer langs enkele van de mooiste steden van de regio: Dinan, Dinard en Saint-Malo.

Ille-Rance kanaal
Rivier de Rance bij Dinan

Alsof we langs een trap naar boven kijken. We staan op een brug over het Ille-Rance kanaal en zien hoe het water over een afstand van iets meer dan 2 kilometer maar liefst 27 meter valt. Dat gebeurt via elf sluizen. Een technisch hoogstandje, waarvoor Napoleon Bonaparte in 1804 de opdracht gaf. We dalen af naar kanaalniveau en wandelen naar de eerste sluis. Daar is net een schipper aan het schutten. Puffend draait hij aan de lier. De sluizen worden nog altijd met de hand bediend en dit is vandaag niet zijn eerste!

De beste stuurlui…

Ille-Rance kanaal
Blikjes in alle soorten en maten

We eten een broodje op een bankje en genieten van de landelijke sfeer. Bij de sluizen staan historische sluiswachterswoningen. Vaak met een fleurig tuintje en nu doorgaans bewoond door particulieren. In de woning bij de vierde sluis treffen we het kleine museum Maison du Canal d’Ille-et-Rance. Vroeger was het Ille-Rance kanaal belangrijk voor de beroepsvaart. Schippers konden zo de route afsnijden tussen de Atlantische Oceaan en het Kanaal. Tegenwoordig varen er alleen nog plezierboten. Het kanaal is niet alleen populair bij opvarenden, op het pad langs het water wordt gewandeld, gefietst, gepicknickt. En vanaf bankjes bij de sluizen dragen de ‘beste’ stuurmannen hun kennis over aan de schutters in de sluizen.

Vakwerk en visblikjes

Langs het water zakken we af richting de zee en maken een stop in Dinan. Het kanaal is nu de rivier de Rance geworden en het is indrukwekkend om te zien hoe deze rivier de rotsen in de loop der tijd heeft uitgesleten. Het welvarende handelsstadje breidde zich noodgedwongen verticaal uit langs de rotswanden. Vanaf de 15de-eeuwse boogbrug klimmen we naar boven door fotogenieke kasseienstraatjes met vakwerkhuizen en kleurige uithangborden. We kopen een leuk blikje met sardines en drinken een cafe-au-lait op een terras. We genieten van het panoramische uitzicht over de rivier en dalen weer af naar waterniveau. Nog even flaneren over het jaagpad en dan stappen we op de boot die ons naar de monding van de Rance brengt. Een leuk tochtje door het steeds wijder wordend estuarium met zijn groene oevers. Pas als we de zee naderen, zien we weer stadse bebouwing: de statige koopmanshuizen van Saint-Malo.

Frans of Engels?

Ille-Rance kanaal
Op de muur van Saint-Malo

Waar de Rance uitmondt in het Kanaal staren twee tegenpolen elkaar over het water aan: de voormalige piratenstad Saint-Malo en het elegante Dinard. Saint-Malo is ommuurd en oogt wat streng vanwege de hoge grijze huizen. Keurig in het gelid, met de daken net boven de muren uit. Het is een toeristische trekpleister, waar je alles te weten kunt komen over piraten, ontdekkingsreizigers en vissers. Die maakten Saint-Malo ooit welvarend. Met een knus veerbootje steken we over naar Dinard, dat de sfeer ademt van de 19de eeuw. Britse aristocraten ontdekten het zachte klimaat en de fantastische lichtinval. Ze lieten er mooie villa’s bouwen. Er staan er nog ruim 400 en tijdens een wandeling langs zee kunnen we er een aantal bewonderen. Ze ogen met hun uitbouwen en versieringen vaak wat buitenissig. Enkele hebben, jaloersmakend!, een eigen rotstrap naar het water. Echt Dinard: een badplaats om bij weg te dromen.

Ille-Rance kanaal praktisch

De elf sluizen van het Ille-Rance kanaal bevinden zich tussen de weg D795 (Hédé Bazouges-Combourg) en de D287 (La Guénaudière-La Tréhonais) in het oosten van Bretagne. Zelf varen door de kanalen van Bretagne? Huur je eigen boot. Kijk hier voor meer informatie over de veerboot tussen Dinan en Dinard/Saint-Malo.

De beste reisgidsen

Het echte Bretagne

Deze wandeling is afkomstig uit ‘Het echte Bretagne’, onze eigen reisgids over deze regio. Met uitgebreide beschrijvingen van bezienswaardigheden langs de kust en op de eilanden, een hoofdstuk over de geschiedenis van Bretagne, veel praktische informatie, wandel- en fietsroutes plus 6 uitgeschreven autoroutes door het binnenland.
Auteur: Tineke Zwijgers | Fotografie: Dorien Koppenberg
Uitgever: TiDo Producties, 2020 (3e, herziene editie)
Paperback: € 19,95 | PDF: vanaf € 3,00
Meer informatie en bestellen: hetechtebretagne.nl

Fijn boek met goede balans tussen achtergrondinformatie en praktische zaken. Praktische indeling per regio. Leuke weetjes en goede tips voor overnachten, eten, tripjes en wandelingen. Mooie foto’s. Je voelt de liefde van de makers voor Bretagne en dat werkt aanstekelijk.

Rother Bretagne

Wil je in Bretagne ook graag geregeld een mooie wandeling maken? Dan is de vertrouwde Rothergids een aanrader. 50 routes, verspreid door de regio en geschikt voor ‘normaal’ getrainde wandelaars. De routes zijn blauw (makkelijk) of rood (tamelijk moeilijk). Een staafdiagram geeft bij elke wandeling aan hoeveel je klimt en daalt en hoe de tocht is verdeeld over de tijd. Veel praktische informatie over markering onderweg, openbaar vervoer, parkeren en horeca.

De leukste hotels

Logeren bij de sluizen

De sfeervolste logeeroptie in deze regio is B&B Ille Flottante. Deze B&B is gevestigd in een huis aan het Ille-Rance kanaal bij een van de sluizen. Museum Maison du Canal d’Ille-et-Rance ligt op 5 minuten lopen. Je kan kiezen tussen een ruime kamer in het huis of een hut op een van de boten. Vriendelijke ontvangst, echt een plek om dagen te blijven ‘hangen’.

In het dorp Hédé-Bazouges logeer je sfeervol in Logis du Vieux Moulin. De kamers in de oude watermolen zijn met authentieke details ingericht, maar ook voorzien van modern sanitair. Vriendelijke en gastvrije eigenaren en een heel goed restaurant. Vanuit het dorp wandel je in een half uur naar het Ille-Rance kanaal en de sluizen.

Dit artikel verscheen eerder in VLOT Magazine.

Ook leuk om te lezen

Ontdek

Op culinaire tocht door de Portugese Alentejo

Kaasjes om te lepelen, gerookte worst en zacht-zoete kastanjelikeur. Lekkerbekken plannen een rondreis door...

In Bath met Jane Austen

Bath heeft de enige warmwaterbron van Engeland en plukt daar al eeuwenlang de vruchten...

Voerstreek: Belgische taalstrijd in een notendop

De Belgische Voerstreek is steeds populairder als reisbestemming voor Belgen en Nederlanders. Met zijn...

3 x Forteiland: spoken en voor pampus liggen

Forteiland IJmuiden, Pampus en Vuurtoreneiland. Lang lagen ze onzichtbaar te wezen in de wateren...

SS Rotterdam: grandeur aan de Maas

Veertig jaar bevoer stoomschip de Rotterdam de wereldzeeën. Als cruiseschip en lijndienst tussen Rotterdam...

Lazio: de rustige buur van Toscane en Umbrië

Op een boogscheut van Toscane en Umbrië ligt de onbekende regio Lazio haar bezoekers...

Categorieen