Te water in de Portugese Douro-vallei

Hoe mooi kan ontwaken zijn? Met uitzicht op de Portugese Douro-vallei is wakker worden in elk geval moeilijk te overtreffen. Daarna: de berg op om het werelderfgoed te inspecteren, varen, zwemmen en, natuurlijk, aan de Portugese wijn.

Douro-vallei
Wijngaarden in de Douro-vallei

Hoe ruig de bergen ook zijn en hoe heftig de rivier Douro zich door de uitgesleten kloven richting Spanje perst, de vallei van de ‘gouden rivier’ is vooral een vriendelijk gebied. Dat dankt het aan de wijngaarden op de zonnige hellingen en de witte quintas (landhuizen) waar bezoekers altijd welkom zijn. En de gezellige wijndorpjes aan de rivier, met hun bars, restaurants en barcos rabelos, de houten schepen waarmee de portwijn traditiegetrouw naar Porto werd verscheept. Tegenwoordig kun je er zelf mee varen.

Mountain with a view

Onder het motto: ‘hoe hoger, hoe weidser’ wandelen wij na het ontbijt het pad op achter Quinta de Santo Antonio, richting de bovenste richel. De terrassen langs de rivieroever zijn smal, soms niet breder dan een uitgestrekte arm. Daarom vindt de druivenpluk met de hand plaats. Zo gaat het hier al eeuwenlang en een deel van het gebied is daarom uitgeroepen tot Unesco Werelderfgoed. De klim vordert traag, we staan steeds stil om achterom te kijken. De laag boven de rivier hangende bewolking lost langzaam op en boven ons piepen de eerste zonnestralen boven de berg uit. We lopen door tot we voor enkele ruwe stenen schuren en een eenvoudige schrijn staan, met een wit dorpje op de achtergrond. Hier keren we terug naar de quinta. Het is tijd om verder te gaan, maar niet voor we een kijkje hebben genomen in de aan de heilige Antonius gewijde huiskapel.

Geld of hoepelrok

Douro-vallei
Tegeltableau in het station van Pinhão

Langs de Douro rijden we oostwaarts. Hoe dichter je bij Spanje komt, hoe smaller de kloof wordt en hoe woester het water zich er doorheen perst. We lezen over het lot van de Engelse portbaron Joseph James Forrester, wiens boot hier in 1862 kapseisde. De baron werd door zijn, blijkbaar zware, geldbuidel direct de diepte ingetrokken en kwam niet meer levend boven. De dames in zijn gezelschap overleefden de schipbreuk wel, drijvend op hun hoepelrokken. De Douro is er nu getemd met een dam en daarom kunnen wij gerust een duik nemen, vanaf een steiger bij Foz do Tua.

Zwemmen, drinken en laten varen

Voor de lunch houden we halt bij het eenvoudig ogende eethuis Segredos do Douro, tegenover het treinstation van Pinhão. Zodra de kastelein een bordje met opvallend smakelijke tapas op tafel zet en de lokale wijn in de glazen fonkelt, weten we dat we goed zitten. Na het eten bewonderen we de tegeltableaus met romantische wijntaferelen op de stationsmuren en dalen af naar de rivier. Hoog tijd om het water op te gaan. We kunnen zelf op pad met een kajak, maar kiezen toch voor een tochtje met een traditioneel houten schip. Een stuk verstandiger, want na een maaltijd met wijn in de Douro-vallei kun je je beter laten varen.

Dromen tussen de wijnstokken

Quinta de Santo António

Alles ademt wijn op de quinta van de gebroeders Almeida: de wijnvelden rond het huis op de hellingen boven de Douro. De historische zwartwit foto’s van de druivenpluk in de lobby. En zelfs de shampoo en douchegel zijn gemaakt op basis van druiven. Toch wordt hier geen wijn meer gemaakt, vertelt Carlos Almeida. “Een quinta in de buurt verwerkt onze druiven en wij concentreren ons op het ontvangen van toeristen.” Dat ze dat op Quinta de Santo António goed doen blijkt wel uit de lovende reacties van gasten. En ook wij voelen ons er thuis. Dat wil zeggen, pas nadat we de smalle weg met haarspeldbochten naar het huis hebben bedwongen.

Douro-vallei
Traditionele schepen in Pinhão
Douro-vallei praktisch

Varen op de Douro

Bij Porto mondt de Douro uit in zee en deze stad is een goede basis voor een tocht op of langs de rivier. Met de trein bijvoorbeeld, die je dicht langs het water naar leuke wijnstadjes en -dorpen als Peso da Régua en Pinhão brengt. Scheep gaan in Porto kan ook. Voor een boottocht door de Douro-vallei, van 50 minuten tot 1 dag, kun je terecht bij Cruzeiro das 6 Pontes. In de vallei zelf zijn rondvaarten mogelijk in onder meer Pinhão. Pipadouro biedt reguliere rondvaarten van circa twee uur, met een glas wijn of port. Je kunt ook vanaf 4 personen terecht voor een tochtje op maat, al dan niet met maaltijd of proeverij. En het is zelfs mogelijk om op een schip te overnachten (B&B). Een sfeervol tochtje met een traditioneel schip, de rabelo, maak je via Magnífico Douro.

De beste reisgidsen

Reishandboek Portugal

In onze reisgids over Portugal neemt wandelen een ruime plek in. Verder veel aandacht voor mooie dorpen en stadjes, natuurgebieden, bijzondere logeeradressen en restaurants. De beschrijvingen van bezienswaardigheden en praktische informatie worden afgewisseld met persoonlijke blogs en ontmoetingen met locals. Plus kaders over onder meer Portugese wijn, tradities, sterren kijken, lekkernijen, kurk en fado. En uiteraard een ruim hoofdstuk over Porto (stad) en de Douro-vallei.
Auteur: Tineke Zwijgers | Fotograaf: Dorien Koppenberg | Uitgever: Elmar, 2017

De leukste hotels

Logeren in de Douro-vallei

Vlakbij het dorp logeer je in Casa Dona Eufémia in de wijngaard. De kamers zijn schoon, met frisse kleuren ingericht en hebben een eigen badkamer. Prima ontbijt en zeer schappelijke prijzen. Meer luxe tref je in Quinta da Casa Cimeira, gevestigd in een historisch landhuis met zicht op de Douro-vallei. In de zomer kun je er zwemmen en in de hotelbar geniet je van de wijnen van het huis. Het eten wordt geroemd en gasten zijn zeer te spreken over de sfeervolle kamers en appartementen. Echt verwenadres.

Dit artikel werd eerder geplaatst in VLOT Magazine.

Ook leuk om te lezen

Ontdek

Op culinaire tocht door de Portugese Alentejo

Kaasjes om te lepelen, gerookte worst en zacht-zoete kastanjelikeur. Lekkerbekken plannen een rondreis door...

In Bath met Jane Austen

Bath heeft de enige warmwaterbron van Engeland en plukt daar al eeuwenlang de vruchten...

Voerstreek: Belgische taalstrijd in een notendop

De Belgische Voerstreek is steeds populairder als reisbestemming voor Belgen en Nederlanders. Met zijn...

3 x Forteiland: spoken en voor pampus liggen

Forteiland IJmuiden, Pampus en Vuurtoreneiland. Lang lagen ze onzichtbaar te wezen in de wateren...

SS Rotterdam: grandeur aan de Maas

Veertig jaar bevoer stoomschip de Rotterdam de wereldzeeën. Als cruiseschip en lijndienst tussen Rotterdam...

Lazio: de rustige buur van Toscane en Umbrië

Op een boogscheut van Toscane en Umbrië ligt de onbekende regio Lazio haar bezoekers...

Categorieen