Tiengemeten: eiland op loopafstand

Uitstekend geschikt voor een dagtocht: het Zuid-Hollandse eiland Tiengemeten. Maar om het eiland echt te beleven moet je er blijven logeren. Als de laatste boot vertrokken is, wordt het heel stil op Tiengemeten en vind je op een avondwandeling slechts hazen en vogels op je pad.

De veerpont vaart elk heel uur van Nieuwendijk naar Tiengemeten

Begin deze eeuw verliet de laatste boer Tiengemeten en gaf men het eiland in het Haringvliet terug aan de natuur. Binnen de ecologische hoofdstructuur vormt het de verbinding tussen twee ver van elkaar gelegen natuurgebieden: de Voordelta (in de monding van het Haringvliet) en de Biesbosch. En dat werkt: vogels voelen zich thuis op het snel verwilderde eiland. Je kan er smienten, kluten en wintertalingen zien. Zilverreigers, lepelaars en vele soorten ganzen verblijven er. En zelfs de kerkuil, nachtegaal en zeearend zijn al gespot. De natuur kenmerkt zich door ongehinderd stromende geulen en kreken. Dat is het gevolg van een ‘gat’ in de dijk. Plus moeras, velden en altijd een weids uitzicht.

Wandelen, spelen en water

Al op de veerboot overvalt de reiziger naar Tiengemeten een heerlijk vakantiegevoel. De overtocht duurt slechts een kwartier en het vasteland blijft altijd zichtbaar. Maar de eilandbeleving is er meteen. Na aankomst kun je in het bezoekerscentrum een expositie bekijken over de ‘gedachte achter Tiengemeten’. Ook zijn er twee musea: een landbouwmuseum en het Rien Poortvlietmuseum. De natuurliefhebber gaat echter snel aan de wandel of op de pedalen. Er zijn drie gemarkeerde routes van 4,5 tot 10 kilometer, waarbij je van het pad af mag wijken. Op diverse plekken staan vogeluitkijkpunten. Ook kom je kleine akkers tegen. Hier verbouwen bewoners op traditionele wijze tarwe, rogge, spelt en haver. Een mooi gezicht: velden gekleurd door klaproos en korenbloem, begrensd door meidoornhaag en knotwilg. Een leuke en waterrijke plek voor kinderen is Speelnatuur Tiengemeten, een eiland in een eiland waar je onder meer zelf een vlot mag bouwen.

Lokale lekkernij

Tiengemeten is vernoemd naar de oude landmaat ‘gemet’: het stuk land dat een boer met goed weer en één paard op één dag kan ploegen. Het eerste ingepolderde stuk van het eiland was tien gemeten groot. Deze traditie houdt men in ere met het Tientje, een in tien stukken te snijden koek met cranberry, noten, kaneel en rozijnen.

Tiengemeten praktisch

De veerpont vaart elk heel uur van Nieuwendijk naar Tiengemeten en 10-15 minuten later weer terug. De fiets mag mee. Je mag ook met je eigen boot aanleggen in de jachthaven.

De leukste hotels & B&B’s

Logeren op Tiengemeten

Op de oostpunt van het eiland vind je Herberg Tiengemeten. Op deze sfeervolle plek aan het water pauzeren bezoekers voor een drankje of lunch met streekproducten. In de boomgaard kan je kamperen en op de eerste verdieping van de boerderij zijn gastenkamers ingericht. Het is een echte aanrader om hier te blijven slapen. Vooral ‘s avonds en ‘s ochtends ervaar je de rust van het eiland en de weidsheid van het omringende water.

De beste reisgidsen

Rother Nederland

De bij wandelaars zo populaire serie Rother heeft ook een editie over Nederland: 52 wandelingen door de mooiste natuurgebieden die Nederland te bieden heeft. Dat is ambitieus, maar wordt door auteur Pieter-Paul van Laake ook waargemaakt. Bijna alle Nationale Parken en natuurgebieden zijn vertegenwoordigd. De vertrouwde staatjes met het verloop van de wandeling, inclusief stijgen en dalen, staan bij de routebeschrijving. Het zal de Rother-fans niet verbazen dat de meeste routes (38) ‘blauw’ zijn (makkelijk). De 14 rode routes (tamelijk moeilijk) zijn dat deels vanwege het stijgen en dalen, maar vooral als de ondergrond zanderig is. De wandeling op Tiengemeten (16 km) is een uitstekende kennismaking met dit bijzondere eiland. In de directe omgeving vind je routes over de Kop van Schouwen en door de Alblasserwaard (Elmar, 2020).

De mooiste Eilandwandelingen van Nederland

Een must have voor iedereen die graag wandelt op een eiland. De 18 routes variëren van 5-19 km en zijn steeds te combineren tot een minivakantie van 2 dagen. Duidelijke beschrijvingen en kaarten, frisse fotografie en leuke weetjes voor onderweg. Van Schiermonnikoog tot Roosteren en van Wieringen tot Neeltje Jans: bekende en minder bekende Nederlandse eilanden.
Auteurs: Sietske de Vet, Rutger Burgers en Menno Zeeman | Uitgever: Gegarandeerd Onregelmatig, 2015

Wat maakt vogels zo interessant?

Hoe zijn vogels ontstaan? Hoe kan een vogel vliegen? Waarom zijn er zoveel soorten? Hoe komen ze aan al die mooie kleuren en waartoe dienen ze? Kunnen vogels ruiken? En waarom zingen ze? Hebben vogels emoties en zelfbewustzijn? Het hoe, wat en waarom over vliegen, zintuigen, gedrag, zang, foerageren, leefgebieden, de vogeltrek en de voortplanting is wat vogels zo interessant maakt. Dit boek geeft de antwoorden op vragen die je altijd al wilde stellen. De auteur begeleidt geregeld vogelexcursies via de Vogelbescherming. Spannend en leerzaam!

Dit artikel is eerder geplaatst in VLOT Magazine.

Ook leuk om te lezen

Ontdek

Op culinaire tocht door de Portugese Alentejo

Kaasjes om te lepelen, gerookte worst en zacht-zoete kastanjelikeur. Lekkerbekken plannen een rondreis door...

In Bath met Jane Austen

Bath heeft de enige warmwaterbron van Engeland en plukt daar al eeuwenlang de vruchten...

Voerstreek: Belgische taalstrijd in een notendop

De Belgische Voerstreek is steeds populairder als reisbestemming voor Belgen en Nederlanders. Met zijn...

3 x Forteiland: spoken en voor pampus liggen

Forteiland IJmuiden, Pampus en Vuurtoreneiland. Lang lagen ze onzichtbaar te wezen in de wateren...

SS Rotterdam: grandeur aan de Maas

Veertig jaar bevoer stoomschip de Rotterdam de wereldzeeën. Als cruiseschip en lijndienst tussen Rotterdam...

Lazio: de rustige buur van Toscane en Umbrië

Op een boogscheut van Toscane en Umbrië ligt de onbekende regio Lazio haar bezoekers...

Categorieen