De Leiestreek: het goede leven en een bootje

Onder Vlamingen is het een begrip: de Leiestreek ten zuidwesten van Gent. Een sterk meanderende rivier, die na elke bocht een nieuw uitzicht biedt. Op schilderachtige dorpjes, waar het goed eten en drinken is, op heen en weer varende pontjes en fraaie buitenhuizen. Zo’n rivier die smeekt om een boottochtje.

Fraaie optrekjes langs de Leie

We komen op een zonnige middag aan in Gent en vertrekken er meteen. Dat zullen slechts weinig toeristen doen, maar die weten dan ook niet wat voor een prachtig, romantisch en groen gebied aan de stad grenst: de Leiestreek. “Het mooiste stuk van de oude Leie vind je al meteen tussen Gent en Deinze”, wijst schipper Gwen Vanhove van bootverhuurder Booot aan op de kaart van het gebied. “Dat kun je tijdens een tochtje van drie uur goeddeels wel bevaren.” Hij geeft nog een fles bruiswater en twee glazen mee (“wijn mag ook!”) en duwt de sloep met een ferme zwiep van de kant af. “Genieten maar”.

Kriebelen bij de pont

Het terras van het 'Kriebelmuitse aan de Leie'
Het terras van het ‘Kriebelmuitse aan de Leie’

We varen onder een brug en slaan rechtsaf. Linksaf kunnen we in tien minuten aanleggen bij de mega-populaire Gras- en Korenlei, maar dat doen wij dus niet. Historisch Gent maakt al snel plaats voor een lommerrijke buitenwijk en na het oversteken van de Ringvaart varen we het weidse groen in. Het is heerlijk weer en op het jaagpad wordt enthousiast gefietst, gewandeld, gevist en gepicknickt. Op het terras van het ‘Kriebelmuitse aan de Leie’ kijken gasten tevreden hoe het veerpontje eindeloos heen en weer vaart. Een enkeling neemt een duik. En wij nemen eindeloos veel foto’s van het uitzicht, dat na elke bocht net weer een beetje anders is. Dit is het goede Vlaamse leven, zoals we dat kennen van oude prenten en schilderijen. Met onze fluistermotor en een snelheidsbegrenzing van 9 kilometer per uur is dat leven in de Leiestreek nog heerlijk stil ook.

Grutto rutto

De dauw ligt nog op het gazon als we de volgende ochtend de tuin betreden van Auberge du Pêcheur. Rechts van ons verdwijnt de Leie inmiddels vertrouwd in een bocht uit het zicht en in de verte zien we half achter de bomen de roze gevel van Kasteel Ooidonk. Vlak voor ons vliegt een grutto op uit een wild en bloemrijk weiland. ‘Grutto, rutto, rutto’, bestaat er een mooier vogelgeluid? Van zoveel schoonheid zou je verheven gevoelens krijgen.

De Gouden Rivier

De Leie ontspringt in Noord-Frankrijk en mondt 202 kilometer verder bij Gent uit in de Schelde. Haar bijnaam ‘de Gouden Rivier’ dankt ze aan de vlasindustrie in Kortrijk. Die werd groot dankzij het kalk- en ijzervrije water van de Leie, dat het in het water geweekte vlas een gouden glans gaf. Een groot deel van de rivier werd ooit recht getrokken voor de scheepvaart. Het laatste deel, vanaf Deinze, heeft haar oorspronkelijke meanders behouden en daarom is de Leiestreek een van de fraaiste riviergebieden van België.

Het kerkje van Sint-Martens-Latem

Van heilig huisje naar tempelhof

Dat is dan ook vast geen toeval. Als we na het ontbijt op het jaagpad langs de rivier gaan wandelen, vertrekken we vanaf een voormalig restaurant met de naam ‘t Heilig Huizeken. Een verderop vinden we onszelf terug op een bankje tegenover een boerderij met de naam Tempelhof. Die staat in Sint-Martens-Latem, het kunstdorp van de Leiestreek. Rond de vorige eeuwwisseling vestigde zich hier een groep schilders en dichters, onder wie Constant Permeke en Karel van de Woestijne. Zij lieten zich inspireren door de romantische natuur. Er zijn hier maar liefst drie kunstmusea te bezoeken. Maar die slaan we vandaag over. We kijken liever rechtstreeks naar al het moois van de Leiestreek.

De Leiestreek praktisch

Bootverhuur

Bij Booot huur je een elektrische sloep (maximaal vijf personen) vanaf € 80 voor twee uur.

De beste reisgidsen

Genieten aan het water in Vlaanderen

Niet alleen Nederland, maar ook Vlaanderen is waterrijk en gevormd door de Noordzee en de rivieren. Vlaanderen staat er alleen iets minder om bekend. Auteur Marcel Schoeters neemt je mee naar de mooiste waterrijke plekjes, met watermolens, sluizen, bruggen, havengebouwen, schepen en andere monumenten. Inclusief vele tips voor wandelen, fietsen en varen. Het ruime hoofdstuk Oost-Vlaanderen bevat een apart hoofdstuk over de Leiestreek.
Lannoo, 2017

Wat & Hoe België

Onze eigen reisgids over heel België’. Je vindt in hierin uitgebreide beschrijvingen van bezienswaardigheden en activiteiten, achtergrondinformatie plus praktische tips voor sfeervol en duurzaam overnachten, eten & drinken, winkelen en ontspannen. Met ruime aandacht voor Oost-Vlaanderen, Gent en de Leiestreek.
Auteur: Tineke Zwijgers. Fotografie: Dorien Koppenberg. Uitgever: Kosmos, 3e druk, 2018

Groot Wandelboek Vlaanderen

Het Groot Wandelboek Vlaanderen is een standaardwerk met 75 prachtige tochten, goed voor zo’n 1000 km wandelplezier. Centrale thema’s in deze Vlaanderengids zijn de te vaak vergeten stukjes natuur en de rustige dorpjes. Met dit wandelboek in de hand loop je niet voorbij aan de talrijke, vaak onopvallende bezienswaardigheden onderweg. Uitgever: Lannoo, 2020

De leukste hotels

Logeren in de Leiestreek

Bij Hotel Torenhof logeer je in het voormalig huis van kunstschilder Albert Servaes in Sint-Martens-Latem. Prachtig pand, klassieke kamers en een moderne badkamer. Vanaf € 105, voor 2 personen met ontbijt. Een aanrader vanwege de ligging aan de Leie is Auberge du Pêcheur. De kamers bevinden zich deels in andere panden dan het hoofdgebouw en zijn smaakvol en comfortabel ingericht. In het restaurant eet je prima en ook het ontbijt is goed (maar wel prijzig: € 25 per persoon). Logies voor 2 personen vanaf € 94.

Dit artikel werd eerder geplaatst in VLOT Magazine.

Ook leuk om te lezen

Ontdek

Op culinaire tocht door de Portugese Alentejo

Kaasjes om te lepelen, gerookte worst en zacht-zoete kastanjelikeur. Lekkerbekken plannen een rondreis door...

In Bath met Jane Austen

Bath heeft de enige warmwaterbron van Engeland en plukt daar al eeuwenlang de vruchten...

Voerstreek: Belgische taalstrijd in een notendop

De Belgische Voerstreek is steeds populairder als reisbestemming voor Belgen en Nederlanders. Met zijn...

3 x Forteiland: spoken en voor pampus liggen

Forteiland IJmuiden, Pampus en Vuurtoreneiland. Lang lagen ze onzichtbaar te wezen in de wateren...

SS Rotterdam: grandeur aan de Maas

Veertig jaar bevoer stoomschip de Rotterdam de wereldzeeën. Als cruiseschip en lijndienst tussen Rotterdam...

Lazio: de rustige buur van Toscane en Umbrië

Op een boogscheut van Toscane en Umbrië ligt de onbekende regio Lazio haar bezoekers...

Categorieen