De Wikkelboat: logeren op een tiny boat

Lekker dobberen op het ritme van eb en vloed en als een filmster zwaaien naar toeristen die je op de foto zetten. Dat staat je te wachten als je een nachtje logeert op een Wikkelboat in de Rotterdamse Wijnhaven. Een drijvend en duurzaam tiny house van hout en karton. En dan Shepherd’s Pie eten op een Engels lichtschip. Hoe leuk is dat?

Wikkelboat
Het interieur van de Wikkelboot

“Varen jullie hiermee?” “Is het een hotel?” Deze en andere vragen worden ons in diverse talen gesteld als wij op het dek genieten van ons uitzicht over de historische Wijnhaven. Als je graag filmster of fotomodel wil worden, haal je hier alvast je hart op. Rotterdam is booming als toeristische bestemming en de Wikkelboat blijkt een populair onderwerp te zijn voor foto’s, filmpjes en selfies.

Gordijnen: open u

Met een ‘Ai Ai Captain’ werden we begroet toen we onszelf incheckten in de drijvende hotelkamer. Het tiny house van gerecycled karton met vriendelijk ogende ‘ronde’ hoeken trok ons meteen toen we het zagen op internet en we kijken ook in werkelijkheid onze ogen uit. De kleine ruimte is ingenieus ingericht, biedt plek aan vier personen en je kunt er werken aan een bureau. Plus chillen op de bank of op het dek, een maaltje koken in het keukentje en ruim douchen. Zelfs de afwas hoef je niet met de hand te doen. Tussen toilet en douche zit een vaatwasser ingebouwd. De Wikkelboat heeft nog meer verrassingen: een jacuzzi op het achterdek, BBQ, een beamer waarmee je film kijkt op het voorraam, een Moodo-box voor je eigen geur in huis. En een butler, die desgewenst de gordijnen open of dicht doet. Voor wie zich nog verveelt!

Shepherd’s Pie

Wikkelboat
Lekker eten op Vessel 11

Tegen de avond wandelen we langs de Wijnhaven naar Vessel 11, een voormalig Engels lichtschip uit 1951 waar je Britse specialiteiten eet en huis gebrouwen bier drinkt. Denk aan Sunday Roast, Beef Wellington, Apple Crumble met Custard. En onze favoriet Shepherd’s Pie, een soort jachtschotel met een toplaag van aardappelpuree die Vessel 11 serveert in een vegan variant. Langs het Maritiem Museum steken we door naar de Willemskade. Hier, naast de Erasmusbrug, vertrekken de veerboten naar Dordrecht en Kinderdijk en kun je scheep gaan voor een rondvaart langs de havens, een flink eind stroomafwaarts.

Langs de kade

Wij stappen vanavond op de watertaxi voor een oversteek naar het Landverhuizersplein. We strijken even op de kade neer bij het Lost Luggage Depot van Jeff Wall. Hier gingen ooit emigranten aan boord van de Holland Amerika Lijn, om een nieuw leven op te bouwen in het ‘beloofde land’ Amerika. We genieten van het uitzicht op de Nieuwe Maas, terwijl overal om ons heen de lichten aangaan en Rotterdam haar bijnaam ‘Manhattan aan de Maas’ eer aan doet. Langs de rivier en over de Willemsbrug keren we terug naar de Wikkelboat. Op de kade is het druk met hardlopers en fotograferende toeristen, maar in de Wijnhaven heerst een weldadige stilte. Een fijne plek om te gaan slapen.

Wikkelen maar!

De Wikkelboat is de drijvende variant op het Wikkelhouse, ontworpen door de Fiction Factory. Dit is het idee: platen golfkarton worden rond een mal gewikkeld tot losse bouwelementen en door dit wikkelproces integreer je op een duurzame manier warmte-isolatie en constructie. Daarna wordt elk segment beschermd met een waterdichte ademende folie en afgewerkt met houten panelen. De zo ontstane elementen koppel je aan elkaar tot een tiny (vakantie)huis of kantoor. Drie keer duurzamer dan traditionele bouw en met een verwachte levensduur van minstens vijftig jaar.

Wikkelboot praktisch

Logeren op de Wikkelboat kan vanaf € 89 per nacht voor 2 personen. Lichtschip Vessel 11 is dinsdag-zondag open voor drankje, lunch en diner. Op www.wandelingen.info kun je een waterwandeling downloaden door maritiem Rotterdam. En kijk voor de watertaxi op www.watertaxirotterdam.nl.

Time to Momo Rotterdam

Recent verschenen reisgids volgens het aanstekelijke principe van Mo’Media: een stad verkennen via wandelingen door de leukste wijken van een stad. Dat zijn er in deze gids vier, onder meer door het ‘Centrum & het Oude Westen’ plus ‘Rondom de Maas’. Met altijd leuke tips voor horeca. Mo’Media, 2020

De Groene Reisgids – Rotterdam Weekend

Prima reisgids over Rotterdam, inclusief Delft en Den Haag. Alles over musea, monumenten, tochtjes op het water en de leukste horeca. Inclusief uitneembare kaart. Lannoo, 2018

Dit artikel verscheen eerder in VLOT Magazine.

Ook leuk om te lezen

Ontdek

Op culinaire tocht door de Portugese Alentejo

Kaasjes om te lepelen, gerookte worst en zacht-zoete kastanjelikeur. Lekkerbekken plannen een rondreis door...

In Bath met Jane Austen

Bath heeft de enige warmwaterbron van Engeland en plukt daar al eeuwenlang de vruchten...

Voerstreek: Belgische taalstrijd in een notendop

De Belgische Voerstreek is steeds populairder als reisbestemming voor Belgen en Nederlanders. Met zijn...

3 x Forteiland: spoken en voor pampus liggen

Forteiland IJmuiden, Pampus en Vuurtoreneiland. Lang lagen ze onzichtbaar te wezen in de wateren...

SS Rotterdam: grandeur aan de Maas

Veertig jaar bevoer stoomschip de Rotterdam de wereldzeeën. Als cruiseschip en lijndienst tussen Rotterdam...

Lazio: de rustige buur van Toscane en Umbrië

Op een boogscheut van Toscane en Umbrië ligt de onbekende regio Lazio haar bezoekers...

Categorieen