SS Rotterdam: grandeur aan de Maas

Veertig jaar bevoer stoomschip de Rotterdam de wereldzeeën. Als cruiseschip en lijndienst tussen Rotterdam en New York. Nu ligt het schip aan de kade in Katendrecht en kun je er de sfeer van toen beleven. Wandel over de dekken, kijk uit over het water en voel hoe groots én intiem het bestaan op zo’n oceaanstomer kon zijn.

De SS Rotterdam
De SS Rotterdam ligt in de Maashaven

In 1959 maakte het vlaggenschip van de Holland Amerika Lijn haar maidentrip. Het vertrok naar New York en werd tot Hoek van Holland uitgezwaaid door enthousiaste toeschouwers. De SS Rotterdam dééd iets met de Nederlanders. Haar sierlijke romp, scherpe en hoge boeg, geavanceerde schoorstenen en de kunstwerken in het interieur. En natuurlijk de spannende overtocht naar de ‘Nieuwe Wereld’. De Rotterdam maakte vele cruises en wereldreizen. Toen werd het stil rond het schip. Cruisen was duur en mensen reisden sneller per vliegtuig. Sinds 2008 heeft de SS Rotterdam een nieuwe functie: toeristische bestemming. Ze is ingrijpend gerestaureerd en ligt fier langs een kade in de Maashaven.

Zwaaien maar!

Je kunt de SS Rotterdam op eigen gelegenheid bekijken. Tijdens de Uitwaaien & Zwaaien tour verken je de passagiersdekken en krijg je via de audiofoon verhalen en anekdotes te horen. Over het reilen en zeilen in de stuurhut, het luie leventje op het zonnedek, het ankeren in de haven en de contacten tussen passagiers en bemanning. Zo raakten flirterige matrozen eens door het dolle heen bij het zien van een passagierslijst met opvallend veel ongetrouwde dames. Helaas bleek het om de bewoonsters van een klooster te gaan…

Stomen

Hotelkamer in originele hut op de SS Rotterdam
De originele hutten zijn omgebouwd tot moderne hotelkamers

Wie meer geïnteresseerd is in techniek, kiest voor de audiotour Stoom & Chroom. Dan daal je af in de machinekamers. Films brengen het dagelijks bestaan aan boord tot leven en bieden een kijkje achter de schermen van de restauratie. Het is ook bijzonder om sfeer op te snuiven in de ‘echte’ danszaal, rookkamer, lounge en bar.

Blijf lekker slapen!

Wil je het ‘cruisegevoel’ nog meer ruimte geven, boek dan een hotelkamer op de SS Rotterdam. De 576 originele hutten zijn omgebouwd tot 254 moderne kamers met het design van de jaren 1950 en 1960. Je kijkt door de originele patrijspoorten naar buiten, zit op een authentieke bureaustoel te schrijven, maar slaapt in een lekker lang bed en maakt koffie in een modern apparaat. Na het diner in het hippe Lido of de originele Clubroom kan je buiten genieten van een mooie avond. Het uitzicht is ‘werelds’: op de Nieuwe Maas, de Euromast en de Erasmusbrug. Met enige moeite zie je zelfs dat andere paradepaardje van de Holland Amerika Lijn: Hotel New York.

Dit artikel is eerder geplaatst in VLOT Magazine.

De beste reisgidsen

Timo to Momo Rotterdam

Leuke en fris vormgegeven serie reisgidsen volgens beproefd recept. Je maakt een aantal wandelingen door de stad, langs bezienswaardigheden maar ook de leukste winkels, bars en restaurants. In Rotterdam zijn dat er vier.

Mo’Media, 2021

De Groene reisgids – Rotterdam Weekend

In deze gids krijg je niet alleen leuke tips en routes voor Rotterdam, maar neemt de auteur je ook mee naar Delft en Den Haag. Best handig, als je van ver naar Rotterdam komt en de reis niet vaak maakt. Anders zijn Delft en Den Haag beslist elk een eigen bezoek waard. Handzame gids, goede tips en duidelijke kaarten.

Lannoo, 2018

Ook leuk om te lezen

Ontdek

Hunebedden Drenthe: megalithische erfenis

Mythische grafheuvels die uitnodigen tot meditatie en ritueel? Een hoop stenen van vijftig eeuwen...

Op culinaire tocht door de Portugese Alentejo

Kaasjes om te lepelen, gerookte worst en zacht-zoete kastanjelikeur. Lekkerbekken plannen een rondreis door...

In Bath met Jane Austen

Bath heeft de enige warmwaterbron van Engeland en plukt daar al eeuwenlang de vruchten...

Voerstreek: taalstrijd in een notendop

De Belgische Voerstreek is steeds populairder als reisbestemming voor Belgen en Nederlanders. Met zijn...

3 x Forteiland: spoken en voor pampus liggen

Forteiland IJmuiden, Pampus en Vuurtoreneiland. Lang lagen ze onzichtbaar te wezen in de wateren...

SS Rotterdam: grandeur aan de Maas

Veertig jaar bevoer stoomschip de Rotterdam de wereldzeeën. Als cruiseschip en lijndienst tussen Rotterdam...

Categorieen

error: Content is protected !!